Studiebesök på kommunhuset

PP Samhällstrukturer

I vår pedagogiska planering finns att läsa vad eleverna ska kunna och hur de ska jobba för att lära sig om hur vårt samhälle i Sverige och i vår kommun fungerar. Vi läser in fakta genom att använda vår lärobok i samhällskunskap, se på filmer, besöka hemsidor t.ex.  www.so-rummet.se

Studiebesöket på kommunhuset gick av stapeln måndagen den 7/3 redan 8.00 på morgonen. Vi samlades utanför vårt fina kommunhus och Torbjörn Svahn välkomnade oss där. Efter att ha hängt av oss jackorna följde vi Torbjörn uppför trapporna till Plenisalen där vi fick sätta oss i bekväma stolar.

002

Tittar man upp i taket ser man flera fina stora målningar av soldater som har med Hultsfreds historia att göra.

003

Thorbjörn som är informationsansvarig på kommunen berättade för oss om kommunen. Vi fick veta att i kommunhuset jobbade ca 120 personer som har olika kommunuppdrag. Alla som är kommunanställda är 1300 till antalet. Det är lärare, sjukvårdspersonal, anställda på socialkontoret, de som jobbar med vägarna m.fl.

Vad gör alla som jobbar i kommunhuset?

De har 125 titlar eller olika typer av jobb som ansvarar för att det fungerar i Hultsfreds kommun. Det handlar om att den s.k. infrastrukturen ska fungera t.ex. vägarna ska skötas, skolorna ska fungera, mat till skolorna, städning, äldrevården, biblioteken, sporthallar, bygglov och miljökoll, kollar buller och utsläpp, naturreservat m.m.

Vem bestämmer i Hultsfreds kommun?

Det är 104 politiker som är folkvalda som sitter i olika nämnder t.ex. Barn- och utbildningsnämnden, Socialnämnden och Miljö- och byggnadsnämnden.

Vad kostar det att driva Hultsfreds kommun?

Det kostar ca. 1 miljard/år (1000000000)

Kommunens budget är en plan på hur pengarna ska fördelas och användas. Mer än 90% av pengarna används till unga och gamla.

005

Var kommer pengarna från?

60% kommer i form av skatt som människor som bor i kommunen betalar. 25% kommer som bidrag från staten och 15% från olika avgifter.

004

Hur kan du som elev påverka om det är något som du vill ändra på som har med skolan att göra?

  1. Prata med din närmsta chef alltså din lärare.
  2. Prata med din rektor
  3. Prata eller skriva till förvaltningschefen i BUN som är Per Theorin.
  4. Skriva till BUN (Barn- och utbildningsnämnden)
  5. Gå till media eller skriva på s.k. Synpunkter på Hultsfreds kommuns hemsida.

Vi fick gå en rundvandring i Kommunhuset som har långa korridorer i olika färger med bl.a. kontorsrum, vaktmästarnas rum med kopieringsapparater, sammanträdesrum och kafeterian. Under promenaden träffade vi olika personer som jobbar där bl.a. Jonas Hjalmarsson som är IT-ansvarig.

006 007 008 009 010

Som avslutning fick vi besöka Arkivet i källaren där det förvaras mängder av mappar med dokument. Här finns 2500 hyllmeter med handlingar från tre sekler.

011 012 013 014

Det blev ett bra studiebesök med mycket lärorik information om vår kommun. Tack för det Thorbjörn Svahn!

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *