tankar kring klassrumsmiljön

Hur kan det möbleras i klassrummet så det blir en lärmiljö som passar alla elever i klassen, och som passar undervisningens olika skeden?

Vi eftersträvar arbetsro säger vi, och arbetsro kan vara på olika sätt för olika elever. En del av dem vill ha tyst, andra vill att det gärna småpratas, andra vill lyssna på musik, andra vill sitta själv och andra vill vara i en mindre grupp. Flera vill jobba på sin plats och andra vill helst sitta någon annanstans. En del vill sitta på sin stol, andra på en kudde eller pilatesboll och några vill stå vid sin plats. Somliga ligger gärna främst då de läser och andra är gärna utomhus.

Ja, så här finns många varianter på var och hur eleverna trivs bäst och tycker att de lär sig bäst. Viktigt är att det ges möjligheter och att det diskuteras om hur man lär sig bäst och mest. Eleverna inser ganska snart vad arbetsro innebär efter att de fått provat och att det kan vara olika beroende på vad de ska lära sig, på vilka sätt de ska arbeta, och vad de jobbar med.

Eleverna har varsin bänk med sina böcker och arbetsmaterial. Vi varierar olika sätt att ha bänkarna på, ibland sitter de enskilt, i par, grupper om fyra, tre, fem eller sex och ibland i U-form. Det kan bero på vad vi jobbar med och att alla ska få möjlighet att under lektionens gång kunna jobba med olika kamrater.

Det runda bordet i centrum av klassrummet där jag som lärare ofta har det jag behöver under dagen såsom högläsningsboken, faktaboken till ”Dagens fråga” m.m. Här går bra för elever att sitta och jobba också förstås.
Ett arbetsbord där det finns möjlighet till arbetsro, passar också bra att sitta två.
Här var det lugnt, kanske är eleverna på rast eller hittat ett annat alternativ till arbetsplats.
Lugnt, trivsamt och en bra arbetsplats.
Vårt kreativa grupprum med mycket bildmaterial.

De elever som önskar att få sätta sig lite själv för att kunna koncentrera sig bättre finns bord med stolar utmed en del av väggarna med möjligheter att skapa sin egen vrå.

Att kunna sitta i grupp att jobba vill jag att det ska kännas tryggt för eleverna med möjlighet både till samarbete och att kunna koncentrera sig på enskilt jobb.
Det kan kännas fint att ta på sig hattarna under tiden man arbetar, en slags gemenskapskänsla kanske.
Tillgång till grupprum är bra då man jobbar i mindre grupp. UK lär Mohamad hur man blir rik.

Vi förändrar klassrummets möblering med jämna mellanrum och efter hur vi jobbar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *