Tidsresan

Vi i femman har haft en fantastisk bra, annorlunda, spännande och lärorik dag då vi reste tillbaka i tiden. Med hjälp av Kalmar länsmuseum arrangerades den s.k. Tidsresan som tog oss tillbaka till år 1542.

Vi var på Kalvkätte gård där Länsmuseets personal och vi lärare förberett olika aktiviteter och ordnat med tillbehör som behövdes under dagen t.ex. råvaror till matlagning, ved, grillkol och vatten. Länsmuseet tillhandahöll material till aktiviteterna, kläder och kunskap.

Då alla förberedelserna var klara och eleverna kommit var det Adam från Länsmuseet som berättade bakgrund och historia till det rollspel vi skulle få uppleva, samtidigt som den medhavda lätta matsäcken åts upp för att orka med att jobba fram till maten.

Lite fakta: År 1542 hade Gustav Vasa varit regerande kung i nästan 20 år. Under den här tiden krävde kungen in höga skatter från allmogen i Småland, och han hade tillsatt fogdar som med varierande hårdhet såg till att det blev gjort. Detta blev upptakten till det stora bondeupproret med Dacke i spetsen. Han hade sina rötter i södra Kalmar län mor gränsen till Blekinge, och i det historiska källmaterialet framgår det att Nils Dacke bötesfälldes för delaktighet i mordet på fogden Inge Arvidsson som ägde rum på våren 1539 då det var oroligheter på många håll i Småland. I maj 1542 griper Gustav Vasas fogdar Per Hult och en svåger till Dacke vilka senare också dödas, vilket leder till en blodig hämnd vid midsommar. Det sker flera sammandrabbningar och i en början till fördel för upprorsmännen men sedan i februari 1543 hade kungen samlat en armé med 4000 män i Östergötland som vandrade in i Småland. När trupperna anlänt till trakten av nuvarande Hultsfred fortsatte marschen över Hulingen och vidare till Hagelsrum. Först i närheten av Stora Aby i Mörlunda socken kunde allmogen hejda kungens män. Under vintern följer flera olika anfall innan den slutliga striden äger rum i skogarna mellan Målilla och Virserum. Nils Dacke träffades av en kula i båda låren, kungen fick övertaget och drev bönderna på flykt. Dacke kom undan och gömde sig hos anhängare i Virserumstrakten.

Efter att vi fått till oss lite fakta om tiden vi snart skulle resa tillbaka till fick vi alla byta om till tidsenliga kläder, och fick då lyssna på prästen Laurenti Erici, kallad herr Lars som låtit kalla till möte på Kalvkätta gård. Prästen var orolig över vad som skulle hända, ville han att vi skulle göra uppror kanske mot de höga skatterna, det gick rykten om oroligheter vid riksgränsen, eller ville han höra med oss om vi inte tyckte det var att att göra uppror, det kunde vara farligt. Han hade nu samlat barnen från gårdarna så att ingen skulle misstänka de vuxna att samlas till uppror. Vad skulle nu hända? De kunde bli en omtumlande dag för de inblandade……

Viktigt var att förbereda oss ifall det blir strid så vi kan försvara oss, ännu viktigare var att barnen och kvinnorna lärde sig att handskas med vapen och kunna sköta gårdarnas alla djur och åkrar m.m. Därför satte vi igång att träna på detta….

Här tränades pilbågeskytte.

Att kunna laga harven var viktigt för att kunna sköta åkermarken.

Viktigt var dessutom att kunna gjuta, här fick barnen gjuta knappar och gevärskulor.

Här gällde det att hålla elden igång och att hälla i det varma järnet i formarna utan att bränna sig.

Repslagare var barnen också tvungna att lära sig för att bl.a. dra harven med. Så det gällde att sträcka och snurra!

Alla barnen fick jobba hårt och också lära sig att laga mat. Det var tur det för alla blev väldigt hungriga. Maten bestod av en rotfruktssoppa med nötkött och bakat bröd.

Här satt vi och åt vår middag, och prästen talade sen till alla för att få veta om de tagit ställning till att strida eller se till att sköta alla sysslorna på gårdarna. De flesta var beredda men ville nog helst sköta om allt så det fungerade med djuren och sköta åkrarna.
Här lyssnar vi på vad prästen har att säga till oss och vi funderar på hur det var att leva under den här tiden med mycket oroligheter och mycket jobb.

Vilken härlig dag vi hade med skötsamma och flitiga barn! Så småningom bytte vi om till nutiden och sa farväl av prästen Lars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *