Arbetsmaterial Leksaksfabriken

År 1 och år 2 i Målilla har jobbat med ett arbetsmaterial från Natur och Kultur som heter Leksaksfabriken. I det materialet har man fått följa Kim Oleksson som under sin uppväxt varken haft vänner eller leksaker. Hans far däremot Åke Oleksson har ägt en leksaksaffär och tjänat massor av pengar genom att sälja dessa. I berättelsen händer massor av saker men kontentan är att Kims pappa till slut kommer till sans och slutar i sin leksaks affär. Kim får ärva en massa pengar, döper om sig till Kim Leksaksson, och startar en leksaksfabrik. Nu vill han skapa alla de leksaker han aldrig haft. Barnen blir nu anställda i hans fabrik och får rycka in och hjälpa honom när det uppstår problem. Vill man veta mer om hur dessa klasser jobbat med Leksaksfabriken kan man kika in på Anna Josefssons blogg där hon skriver mer om arbetet. Scrolla ner lite för det finns flera inlägg om detta.

Här börjar det spännande för mig som IT-pedagog. En av lärarna i det här projektet undrade om inte det vore möjligt att som sista uppdrag i Kim Leksakssons fabrik, kunna rita sin egen leksak, se den tillverkas i 3D-printern för att sedan få den i handen. En helt underbar idé. Idag tisdag har jag nu varit på Venhagskolan i Målilla och satt upp två 3D-printers. Imorgon onsdag kommer Kim Leksaksson dit för att tillsammans med barnen försöka ro den sista uppgiften i hamn.

Vi har tänkt oss att eleverna ska få jobba två och två. Programmet vi kommer jobba i är Tinkercad. Det är ett gratisprogram som körs direkt i webbläsaren och därför inte kräver någon förinstallation. Barnen kommer att få en genomgång av hur programmet fungerar och sedan kommer de få sätta igång att modellera i programmet till de är nöjda. Därefter sparar vi ner filen och börjar helt enkelt att skriva ut.

Kim Leksaksson kommer

Idag onsdag 6/5 kom för första gången Kim Leksaksson på besök i klasserna. Direkt drog vi igång projektet. ”Jag vill att ni gör leksaker”. Kim visade hur man ritade leksakerna i datorn och därefter fick man sätta sig och samarbeta med en kompis. Allt möjligt skapades. Det gjordes bilar traktorer, slott, hus, hamburgare. Ja kreativiteten var det inget fel på.

Kim fick rycka in här och var för att stötta och hjälpa till när det bli lite svårt ibland. Men efter en förmiddag hade de flesta grupper lyckats att skapa något som ska kunna funka för utskrift. Innan Kim gick hem sattes skrivarna igång för att börja producera. Utskrifterna tar ju ganska lång tid så en av skrivarna står ute i en korridor för att alla barn ska kunna gå och titta på processen. Ett superkul projekt som jag hoppas fler nappar på oavsett om det är leksaksfabriken eller något annat.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *