Inspiration med ljud och film

Tänkte berätta om ett litet projekt jag gjorde igår som förhoppningsvis kan inspirera till hur man kan jobba med ljud/musik och sedan även sätta ihop det med en film.

Det jag gjorde i mitt fall var att spela in en låt där jag sjunger. Det är ju egentligen en bisak i sammanhanget vad det är man gör men jag spelade in och sjöng en låt. Till min hjälp vid inspelningen använde jag gratisprogrammet Audacity. I Audacity kan man lägga på flera spår vilket är bra. I mitt fall spelade jag in gitarren först, sedan sången och till sist stämman. Därefter sparade jag mitt verk som en mp3-fil.

Audacity

Det jag sedan gjorde var att sätta upp min iPad på ett stativ. Det hade ju funkat lika bra med en telefon eller så. Jag satte på min inspelade låt och spelade och sjöng samtidigt som den rullade. Detta gör ju att ljudet inte alls blir bra, men det gjorde ju inget i det här fallet för jag hade ju redan spelat in det ljud jag skulle ha, så det ljud som iPaden tog upp sänkte jag till noll.

iMovie

Därefter filmade jag en gång till utan gitarr och sjöng bara stämman. Nu hade jag samlat ihop det material jag behövde för att kunna sätta ihop min film. Jag använde mig av iMovie i Paddan för där vet jag att man kan använda en bild i bild funktion. Jag lade till mina båda filmer, lade till min ljudinspelning, klippte lite och justerade filmerna så att det skulle bli synkat med mitt ljud och voila!! Så hade jag ett färdigt resultat.

Självklart kunde jag jobbat massor mer på ljudkvalité och så men för det syftet jag hade duger detta fint.

Det här kan man ju ta rakt av i musikundervisningen så klart, men man skulle också kunna använda denna variant med bild i bild för en redovisning i vad som helst där en elev då faktiskt kan föra ett resonemang med sig själv i filmen.

Hoppas det gav några tips och idéer till er därute.

En reaktion på ”Inspiration med ljud och film”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *