Geocaching i skolan

Den här veckan är jag lite involverad i ett projekt som innefattar geocaching. Om du inte alls vet vad geocaching är kan du kolla in den här länken:

Geocaching Sverige

Det här projektet tycker jag är oerhört roligt och spännande av flera orsaker. Dels gillar jag geocaching själv, dels är det ett mycket bra och roligt sätt att ta till sig diverse undervisning i skolan och dels är det extra roligt när en pedagog har en idé kring detta som han inte riktigt vet hur han ska ro iland. Pedagogen som kom med idén är Sven Rosander på Albäcksskolan i hultsfred och precis så som han nu gjort tycker jag är det optimala sättet att nyttja hjälp från mig som IT-pedagog. Man har en klar idé om vad man vill göra och varför, men saknar kanske lite kunskap kring hur man kan göra det på ett smidigt sätt.

Vi har varit 3 personer kopplade till det här projektet. Sven Rosander, Niklas Hägg och jag. Vi träffades för några veckor sedan för att knyta ihop Svens idéer kring det här projektet och enades om att lägga ut fyra cacher som skulle vara officiella geocacher för vem som helst att hitta om man vill. I dessa placerades också uppgifter som eleverna skulle utföra. I det här fallet är uppgifterna SO-relaterade, men eftersom cacherna finns kvar finns det ju alla möjligheter för andra skolor och förskolor att nyttja dessa för att lägga i egna uppgifter, vilket var en av anledningarna att vi ville ha officiella cacher.

Idag träffade vi eleverna och började med att både förklara vad geocaching är och att visa några filmer kring hur det hela kan gå till. Därefter fick eleverna registrera sig på www.geocaching.com, hämta en app till telefonen och sedan bege sig ut för att hitta en övningscache (utan uppgift i) bara för att få testa hur man gör innan de på torsdag ska hitta de övriga. Själv har jag en geocaching app som kostar pengar (75kr) men man kan absolut använda sig av gratisvarianter. För iOS (iphones) finns Geocaching intro och för Android till exempel C:geo. Båda funkar bra om man inte ska utföra något särskilt avancerat.

Superroligt projekt verkligen och väldigt taggade och engagerade elever. Jag hoppas fler lärare tar den här chansen och gör något roligt och spännande av det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *