Musikvecka på Silverdalens skola

Den här veckan har man haft musikvecka på Silverdalens skola. barnen i mellanstadiet har fått greja med allt möjligt som har med musik att göra. I måndags var det introduktion och då var Richard Fallqvist från musikskolan där och visade hur man kan göra egen musik digitalt. Eleverna fick testa på att producera olika synthljud, trummor mm och lägga som olika midispår i ett musikprogram.

Själv var jag inkopplad i projektet för att gå igenom hur man på ett enkelt sätt kan spela in instrument, sång och andra ljud och jobba med detta i programmet Audacity (gratisprogram). Jag gick igenom och visade grunderna i Audacity och visade på hur man lägger in musik på olika spår för att sedan mixa ihop det till en färdig musikfil. För att alla skulle hinna med att producera något eget så blev uppgiften till eleverna att hämta någon musik från multimedibyråns arkiv, lägga in det i Audacity, hitta en dikt på nätet eller ta något man själv skrivit och läsa in det i datorn. Därefter skulle man klippa bort överflödig musik, tona ut slutet och mixa ihop spåren till en MP3-fil. Resultaten ska man sedan redovisa för skolan imorgon (fredag 11/5).

Idag har vi pratat om ljud i allmänhet och hur det påverkar oss via reklam och medier. Vi har även fokuserat på ljud i film och olika ljudeffekter. jag har haft en liten genomgång hur eleverna kan hämta ljudeffekter från multimediabyrån, behandla dessa i Audacity för att sedan plocka in ljudfilen i ett program som tex Windows Moviemaker.

En helt grym vecka har det varit. Tack för att jag fått vara med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *