BETT dag 2 Mässan

Ja så var det då dags för själva mässan. Efter intagen frukost som enligt brittisk tradition bjuder på gråa korvar, vita bönor, kassler som benämnts bacon och formfranska och marmelad, samlades vi i Lobbyn för gemensam marsch mot Mässhallarna Olympia.

 

 

 

Väl utanför ropades det på oss med höga stämmor vart vi skulle registrera oss och få våra   id-kort. Efter inregistrering fick vi gå och ställa oss i den växande kön av besökare som väntade på att mässportarna skulle öppna.

Väl inne på mässan gällde det att försöka orientera sig. Mässan är ju helt enormt stor. Två enorma båglikanande byggnader som sitter ihop med varandra och där de båda bottenplanen rymmer ofantligt mycket montrar. Det övre planet ligger som en balkong runt de två hallarna med en sammankoppling på mitten. Men man ska inte låta sig luras av att det ”nog inte kan få plats så mycket montrar på våning” för även här blir man överväldigad.

Vi hade förberett oss genom att på www.bettshow.com registrera oss och sedan lägga upp vårt besök. Vi blev rekommenderade detta eftersom vi bara var där en dag och man då hade möjlighet at förbereda sig lite hemma. Detta visade sig ganska svårt då det fanns så enormt många utställare och man bara kunde söka på dem via deras företagsnamn, så det fick helt enkelt bli lite chansningar. När vi väl kom till mässan visade det sig att förberedelserna var lite gjorda i onödan då det visade sig väldigt svårt att försöka följa sitt besöksschema.

Här är en filmsnutt över en del av den ena hallen på mässan. självklart gör den sig inte rättvisa men den ger kanske en aning om hur stort det var.

Tanken var från början att vi kanske skulle gå runt i små grupper, men det blev inte så alls. Alla stannade ju lite här och lite där så det slutade med att man faktiskt gick mycket själv och det var nog bra då man faktiskt kunde lägga tid på de saker man själv tyckte var intressant.

Här är en programvara som man kanske kan använda i de högre stadierna i musik eller på musikskolan. Casio har ett program som hjälper eleven att träna både noter och taktkänsla. Efter övningen visar programet vad som var bra och vad man behöver öva mer på.

Det jag trodde skulle vara enormt mycket på mässan var förstås appar av olika slag till iPads och andra surfplattor. Visst det fanns en del men det var inte så att det basunerades ut att ”Vi har appen du behöver”. Min upplevelse var att det som var väldigt mycket av var interaktiva tavlor av varierande modeller och användningsområden, samt interaktiva projektorer.

Interaktiva projektorer kräver ju ingen tavla utan kan i princip projiceras på vilken vit vägg som helst. Ett krux är att du då blir beroende av en särskild penna som skickar signal mellan sig och projektorn. Men detta fanns det väldigt mycket av så man kan förmoda att det kommer. Här nedan ser ni (lite i alla fall) av den interaktiva projektor som SMART kommer med.

SMART hade en väldigt stor monter och presenterade framför allt det nya Notebook 11 till SMART-board. Det har fått sig en ansiktslyftning och det finns en hel del nyheter i detta jämfört med 10:an.

Det här interaktiva bordet hade man också med och det är egentligen ingen nyhet. Det har funnits ett tag men man hade uppdaterat det och om jag förstod rätt lagt in möjligheter att kommunicera via WiFi och kunna använda Notebook på det. Framför allt var bordet riktat till 3-7 åringar och det fanns mycket material att hämta på SMART- Exchange. Man kunde spela olika spel för flera deltagare samtidigt och det såg mycket användbart ut i förskolan. Men en översättning av Pundpriset gör att det i Sverige gissningsvis kostar c:a 45 000kr.

Bland mässans intressantaste prylar hamnar Chrome-book. En dator med Googles operativsystem Chrome OS. Jag har inga riktiga prisuppgifter på denna men rimligtvis borde det vara ett förmånligt pris på den här. I princip ingenting finns i datorn. Allt finns i ”molnet”. Datorn kräver naturligtvis internetuppkoppling för att kunna köra alla googles Appar och weblösningar. Den startar på 8 sek vilket gör att det går oerhört snabbt att komma igång. Gissningsvis är det inte ”om” detta blir verklighet om några år i skolan, utan ”när”. Det kräver också lite vaneändringar av pedagoger som är vana vid Windows och Office att istället lära sig google docs, men absolut mycket intressant.

 

 

För förskolan fanns väldigt mycket material. Det som var en brist på tycker jag var svenska distributörer och översättningar av dessa. Många program och lösningar var i och för sig väldigt plastiga men det fanns även en hel del kul material. Några som hade en svensk ditributör var de som tillverkade de här MP3-lurarna. Väldigt stryktåliga. Jag fick stå och bryta och böja i dem hur mycket jag ville. Man kan läggain sagor, instruktioner ja vad man vill och man kan separera innehållet på lurarna via programvaran. Är man intresserad har jag material om dess hos mig.

Något som också var väldigt stort på mässan var 3D. De flesta kräver ju också ett införskaffande och användande av glasögon och jag hade ganska svårt att se användningsområdena för våra stadier. Det jag möjligen kan se nyttan med det är ju inom biologi och anatomin där man kan vrida och vända och se baksidan på organ och så, men det var än så länge inget jag tyckte var värt stora kostnader.

Det jag däremot tyckte var mycket spännande var LEGO:s lösningar. Deras programvara var enkel och man kunde börja använda de enklaste modellerna redan vid 3-4 årsåldern. Programvaran till dessa åldrar var mycket enkel i form av att klicka och dra och lägga till i rätt ordning för att få maskinerna att röra sig. Vad historien icke förtäljer är priset på detta material men även här fanns en svensk distributör och jag har bett dem kontakta mig så jag får nog gissningsvis reda på kostnaden.

Det fanns också diverse lösningar för att göra animerad film. Några hade sina lösningar uppsatta med lerfigurer som man ändrade kropparna på lite i taget. Jag vet inte om jag tyckte att det var så där himla bra. Vill man göra animerad film är det ju jätteenkelt med en vanlig digitalkamera och Windows moviemaker. Om någon är intresserad av detta så hör av er så kommer jag gärna ut och visar hur man enkelt kan göra egen animerad film.
Här kan ni se en väldigt spännande skrivare. Den ”skriver ut” i 3D, eller snarare bygger 3D-objekt i plast av plastremsor. Just nyttan i våra stadier vet jag inte men för de som gör modeller och prototyper av olika slag är den säkert helt toppen.

Den här fungerande skiftnyckeln är gjord i denna.

 

Självklart fanns det även lösningar för olika funktionshinder. Den här bilden visar en kvinna som styr datorn med hjälp av munnen. ”Fotograf Berthold Nilsson”

Fotograf Berthold Nilsson

Nedan har vi olika lösningar för tangentbord.

Som ni förstår fanns det allt mellan projektor och musmatta på mässan och jag kan nog hålla på hur länge som helst och berätta om olika saker men då kanske det blir alldeles för mastigt.

Sammantaget har detta varit en fantastisk resa och en oerhört spännande upplevelse. Jag har fått se vilka trender som råder vad gäller IT och lärande ute i världen. Sett vad som är på frammarsch och vad som kanske inte riktigt är det. Jag har kunnat jämföra med det vi har idag och det nya som kommer. Självklart har man nog missat en hel del som man egentligen kanske tyckt varit intressant, men när det är så stort är det svårt att på en dag få med allt man kanske skulle hoppats på, samtidigt som jag ändå tycker att jag fått med mig mycket. vill man höra mer om olika saker eller bara fråga om mässan så får man självklart kontakta mig.

Slutligen kommer här lite bilder att kika på. Tagna av både Berthold och mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *