Creaza vad är det?

Creaza är ett onlineprogrampaket som låter dig skapa till exempel filmer, serier och ljud. Du har flera olika möjligheter att publicera dina verk sedan och kan även dela med dig av dem direkt till andra creazaanvändare direkt i programmet via en delningsfunktion.

Creaza består av 4 olika programdelar. Cartoonist som låter dig och/eller eleverna skapa serier direkt i datorn på ett enkelt sätt.

Cartoonist 

Nästa program är Movie editor. Det låter dig redigera din filmsekvenser och lägga till ljud och effekter. Du kan även lägga till stillbildeer och göra en färdig filmberättelse av tex din serie.

 

Movie Editor

Det tredje programmet är Audio Editor som låter dig redigera ljudfiler och hantera effekter mm. Personligen måste jag säga att till detta ändamål är programmet Audacity, som många av er kommit i kontakt med via PIM, mycket bättre enligt mig.

Audio Editor

Det sista programmet är Mindomo, som är ett mindmapsprogram. Det tillåter dig att göra tankekartor, förslagsvis innan du sätter igång med att producera din film eller serie för att skapa rätt flöde och dynamik i ditt berättande. Även här kanske ni via PIM kommit i kontakt med tankekartsverktyg som Freemind. Personerna bakom PIM rekomenderar nu istället för Freemind, Xmind som är stabilare och fungerar bättre än Freemind.

Mindomo

Det som är viktigt att tillägga om Creaza är att det är inget gratistjänst. Däremot kan du skaffa dig ett gratiskonto med begränsade programmöjligheter. Det var vad jag gjorde.

Skolverkets Karl Malbert har gjort en kurs som man kan se på Multimediabyrån om vilka möjligheter som finns i Creaza. Man blir verkligen inspirerad efter att ha sett instruktionsfilmerna han lagt upp. Risken är att man sedan blir väldigt besviken när man registrerar sig för den gratis Demoversionen där det finns ganska många begränsningar jämfört med vad han gör på sina filmer. Men att det är intressanta program tycker jag inte att det råder någon tvekan om.

Kolla gärna in Karl Malberts introduktion till Creaza på Multimediabyrån.

Kommentera gärna vad ni tycker om möjligheterna med Creaza.

En reaktion på ”Creaza vad är det?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *