Teknikresan

Teknikresa till Målilla och besök vid hembygdsparken och Glamox. Syftet med teknikresan är främst att uppmärksamma gamla hantverkstraditioner i kontrast till dagens moderna teknik. Inför resan hade vi förberett oss genom att diskutera vilka drivmedel som finns för att driva olika fordon och motorer. Det blev allt från gamla tiders gengasmotorer till vår tids elmotorer. Då besöket i hembygdsparken även omfattade smide och vävning blev det extra bra sett ur ett genusperspektiv. Typiskt stereotypa könsroller, mannen stor och stark ska smida medan kvinnorna sitter vid vävstolen omkullkastades snabbt när barnen väl satte igång.

När bädden av stenkol var tillräckligt varm satte barnen igång med att smida varsitt grillspett.

 

Att väva visade sig vara populärt, både bland killar och tjejer, även om en del av killarna inte ville erkänna det.

När tändkulemotorn förvärmts och nått rätt temperatur drog Sven-Erik igång motorn och ett härligt stånkande och pustande ljud spred sig.
https://www.youtube.com/watch?v=2mWbB71z7MQ

Efter lunch på Venhagskolan bar det av till Glamox som tillverkar lampor och lysrörsarmaturer. Vi hade även här förberett oss genom att prata om vilka olika ljuskällor som finns på marknaden.

Dagen efter på plats i klassrummet avslutade vi teknikresan genom en skriftlig reflektion. Innan barnen satte igång hjälptes vi åt att komma ihåg ord och begrepp som jag skrev upp på tavlan. Ett roligt och givande projekt var till ända…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *