Tidsresan vid Kalvkätte

Under vårterminen läste vi om stormaktstiden och därför passade det extra bra att Kalmar läns museum visade intresse att komma till Hultsfred som en slutkläm på vårt arbete. Oturligt nog var inte vädergudarna på sitt bästa humör så vi fick ställa in första försöket i juni. Bättre lycka i september och ny termin i årskurs 6. Hela årskursen samlades vid Kalvkätte där vi fick börja dagen med att klä oss i tidsenliga kläder.

Temat var 30-åriga kriget och för tillfället rådde det fred. Dagens dilemma var om det skulle gjutas knappar eller kulor. Efter att timglaset vändes upp och ner startade vår tidsresa och vi förflyttade oss 400 år tillbaka i tiden.  Barnen delades in i grupper där olika sysslor skulle genomföras. Allt från att fixa dagens lunch som bestod av ärtsoppa och nybakat bröd till tenngjutning, tvinning av rep och att tälja räfspinnar.

På slutet av vår trevliga dag fick vi besök av prästen och glädjedödaren Bengt Bock som kom med dåliga nyheter: freden var över. Det var KRIG igen. Nu blev vårt dilemma inte så svårt. Knapparna fick gjutas om till kulor istället. Till slut hade sanden i timglaset runnit ner och vi fick återvända till verkligheten igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *