Europeiska språkdagen

Att tillägna sig en rad olika språk är lättare än vad man kanske tror, skriver Neil Madden

Om någon sa frasen ”flisni me mua” till dig, skulle du då veta vad den betydde, eller ens vilket språk som talades? Med omkring 225 inhemska språk är Europas språkliga arv rikt och varierat; ett faktum värt att glädjas över. Men hur bra är européerna på att lära sig de språk som talas av människor i närliggande (och mer avlägsna) länder? Många européer kanske anser att ett enspråkigt liv är normen. Men mellan hälften och två tredjedelar av jordens befolkning är tvåspråkig till viss grad, och ett betydande antal är ”flerspråkiga”, det vill säga de har viss kunskap i flera olika språk (de kan t.ex. förstå, och/eller skriva och/eller tala språket).

Flerspråkighet är ett vanligare mänskligt tillstånd än enspråkighet. Det finns miljontals människor som inte tror sig kunna något annat språk än sitt modersmål – många av dem har dock viss kunskap i ett annat språk. Och möjligheterna att lära sig ett nytt språk är idag bättre än någonsin. För att höja värdet av språkinlärning instiftade Europarådet den europeiska språkdagen, som firas den 26 september varje år. Tanken bakom Europeiska språkdagen är att uppmuntra till ”flerspråkighet”. Detta är varken nytt eller främmande. Det är en del av vardagen för många människor i Afrika och Asien, och normen i delar av Europa, särskilt Benelux-länderna och Skandinavien och även kring Medelhavet. Det innebär inte att skrämma människor att tro att de måste uppnå samma nivå som en modersmålstalare. Syftet är att kunna kommunicera och bli förstådd enligt dina egna behov och krav.

Om du vill utveckla dina språkkunskaper och veta mer om Europeiska språkdagen finner du användbar information på följande webbplatser:

Och förresten, svaret på den inledande frågan är ”prata med mig”, på albanska.

Neil Madden är frilansjournalist bosatt i Strasbourg

Vecka 39 har vi firat den Europeiska språkdagen

Eleverna fick berätta om hur språket styr dina känslor

 

språkdagen6

Språket är den viktigaste identitetsskapande faktorn.

språkdagen4

Jag äger mitt språk:)

språkdagen3

En stark språklig identitet gör att vi känner oss säkra vårt språk.

språkdagen2

språkdagen1

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *