Stärka modersmålets skolspråk i min klassundervisning.

Jag har tillsammans med vår modersmålslärare i albanska, Dinore,  påbörjat ett arbete för att stärka skolspråket för en pojk i klassen som har albanska som modersmål. Han har börjat läsa och skriva på albanska och det är något som vi tänkt att vi ska utnyttja för att stärka hans modersmål även på mina lektioner. Tiden för ämnet modersmål är knapp. För att utmana kring skolspråket i alla ämnen behöver vi hjälpas åt.

I måndags när vi skrev dagbok så skrev han på svenska men försökte också på egen hand att skriva en av meningarna även på albanska.


I onsdags fick han stöttning i sitt skrivande av Dinore. Hon var med och hjälpte honom att skriva världsdelarnas namn och väderstrecken på sin världskarta på albanska. Vi jobbar nämligen med världen och hur det är att flytta. Efter det så skulle introducerade jag argumenterande text för eleverna. Vi tittade på modelltext och vi skrev en gemensam text med meningsbörjor. Sedan skulle eleverna välja ett av världens djur som sitt favoritdjur och argumentera för varför. De fick hjälp av mina börjor.

Min albanska kille fick stöd av Dinore för att kunna skriva sin text delvis på albanska.

Sedan redovisade vi för varandra och även om det var lite nervöst var det en stolt kille som efteråt i korridoren lärde sina kompisar olika meningar på albanska på väg till matsalen.


Efter måndagens lektion med dagboksskrivandet lärde vi oss: One kom honger shipsa, vilket betyder Jag har ätit chips.

Vi har efter båda lektionerna kunnat jämföra språken och sett likheter och skillnader. Likheterna är många även på ord som inte heter samma men kan betyda ganska lika som ätit och hongra. Vi kunde också titta på att vi säger Nordamerika medan man i albanskan säger ordet för nord efter Amerika.

Vi lär oss massor av varandra!

Här kan man även lyssna på Gudrun Svensson och Anna Kaya. 

En reaktion på ”Stärka modersmålets skolspråk i min klassundervisning.”

  1. Alla språk som resurs? Och för alla elever! Följer er med stort intresse! Jag behöver också lära mig lite albanska?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.