Vi spelar spel för att nöta våra mattebegrepp.

Vi började dagen efter höstlovet med att nöta de begrepp vi gått igenom, med största fokus på dubbelt och hälften. Med tanke på att det börjar bli dags att kolla av hälften och dubbelt via bedömningsstödet på höstterminen så ville jag repetera och kolla av hur gruppen ligger kring det. Dessutom skulle vi börja med siffran 6 och i avsnitten Livet i mattelandet så hör det avsnittet samman med jämna tal. Perfekt att koppla till hälften.

img_4681.jpg
Hemma, igår, satt jag och klurade på ett spel som skulle kunna tjata begreppen och då skulle det vara just de begreppen som jag vill tjata. Därför blev det att göra ett eget spel vilket syns på spelplanen… 😉


De skulle helt enkelt slå tärningen när det var deras tur och alltid också ta ett kort ur högen. På korten stod det antingen dubbelt eller hälften, till att börja med. Så fick man flytta det antal steg som det blev. t.ex. slog jag en fyra och tog ett kort med dubbelt så fick jag gå åtta steg. Det kan ju bli så att man t.ex. slår en femma och tog ett hälftenkort så ”gick det inte” (vi blandar inte in det där med decimaltal ännu) och då fick man stå över ett slag.

Efter ett tag, i de grupper som jag märkte kunde hälften och dubbelt, som utmaning så la jag till gula kort med ”2 fler”, ”2 färre”, ”1 fler” och ”1 färre”. Det är också begrepp som vi tränat och som är lite kluriga.


Efter spelet var slut så fick de jobba i ett dubbelt- och hälften-häfte hopsatt från lite olika inlägg på lektion.se.

img_4678.jpg
För mina nya arabisktalande elever har jag igen använt mig av UR.se. (Vad skulle jag göra utan den sidan?!) Där finns nämligen en serie på både svenska och arabiska som heter Katten, musen tiotusen. Där finns ett program om hälften och dubbelt. Så att de också kan få till sig begreppen på sitt modersmål. Jag tänkte att jag skulle göra en stödplansch alt häfte med begreppen på arabiska men svårigheten med yngre elever är att de inte kan läsa på sitt modersmål alltid så det hjälper inte. Tur att det finns filmer och internet till hjälp då… 😉

img_4680.jpg

2 reaktioner på ”Vi spelar spel för att nöta våra mattebegrepp.”

  1. Hej.
    Roligt att höra att du gillar bloggen. Helt ok att du gjort spelet på datorn och så klart tar jag gärna del av det. Toppen!! 🙂

  2. Hej.
    Gillar din blogg!! Tack för inspirationen till roliga lektioner. Har idag suttit och gjort ditt spel om MA-begrepp på datorn. Hoppad det är ok. Delar gärna med mig när det är kollat en extra gång.
    /Cilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.