Siffran 3 och siffran 4 – vi spelar spel och löser problem tränar den muntliga kommunikationen

Brist på bloggtid har gjort att jag får slå ihop hur vi har jobbat med siffran 3 och siffran 4.

Vi har som vanligt tittat på Livet i mattelandet. Där avsnittet med siffran 3 också berör större än och mindre än och där avsnittet med siffran 4 berör hälften och dubbelt.

Vi har fått nöta större än och mindre än. Det är svårt! Speciellt för de nyanlända. Vi pratar om att gapet är mot det stora och det är det vi har fokuserat på nu. Skriva symbolen rätt helt enkelt. Vi har jobbat med kroppen, format symbolen med armarna, och med klossar…

img_4374.jpg
Spelet kring siffran 3 blev 3 i rad. Dels hela-klassen spelet på tavlan och dels två och två.


Kring problemlösning har vi jobbat med hur jag menar när man ska rita när det gäller problemlösning, som en del i att visa hur man tänkt. Vi kommer att koppla på fler sätt att visa hur man tänkt så småningom så klart men vi börjar här med att rita. Så en annan svårighet, nämligen att skriva på mattespråk, bara använda mattesymbolerna! Detta arbete har på gått två veckor för lite enligt cirkelmodellen har vi läst olika problem. Löst problem gemensamt för att tills nu lösa problem två och två.

img_4461.jpg

img_4422.jpg

 


Kring siffran 4 har vi pratat om vad hälften och dubbelt innebär och betyder men inte hunnit jobba med det så mycket ännu eftersom större än och mindre än tog lite längre tid än tänkt att greppa och pga en rejäl förkylning på undertecknad… Men jag tänker att jag kommer att återkomma kring begreppen i sinom tid. Jag tänker då koppla in klockan med hel och halv timme.

Spelet kring siffran 4 blev Finns i sjön, där man ska samla 4 lika kort genom att fråga varandra om korten/siffrorna. Bra aktivitet för mina nyanlända. Repetition på namnen, samma fras upprepas och siffrorna tränas. Att våga prata och träna den muntliga kommunikationen helst varje lektion rekommenderade NC under en föreläsning. Spelen är ett bra kommunikationstillfälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.