Motorikskåp!

Då känner jag mig någorlunda klar med mitt motorikskåp. Tanken är att vi nu i 1:an ska träna motorik på andra sätt än att forma bokstäver och siffror, måla och klippa. Jag har, inspirerad av den digitala boken #gilla_lära_språk, hittat på lite andra övningar att träna motorik på. Jag tänker också att jag delvis genom detta skåp minskar glappet i övergången mellan förskoleklass och årskurs 1.

Här nedan ser ni min planering i svenska. De blåa passen är kopplade till bokstavsarbetet. Då Livet i bokstavslandet, som är läromedlet som jag kommer att jobba med, oftast går igenom 2 bokstäver i varje kapitel och att jag vill ha läsläxa varje vecka, så har jag lagt in två bokstavsgenomgångar i veckan. (Detta har jag ändrat sedan förra inlägget kring planeringen i svenska.) Det gröna passet har med läsläxan att göra med boksamtal och läsförståelse, och det oranga är ”jobba klart-lektion” som jag förmodligen kommer att samverka med jobba-klart i matten.

planering bokstavlandet version2

På länken här under finns planeringen i sin helhet för ett av avsnitten och lite mer exempel på vad utmaning och övningar innebär.

Livet i bokstavslandet avsnitt 2.

Där det står motorik kommer vi dels ha lite pyssel t.ex. mandala, bokmärken, klippa och klistra. Och dels alltså motorikövningar från motorikskåpet.

Här får man träna på att:

 • knäppa knappar på en skjorta
 • knyta skor
 • skruva ihop skruvar och muttrar
 • fläta med plastband
 • pussla ord med bokstavspussel
 • pärla på en piprensare
 • pussla
 • skriva bokstav eller mönster med piggpluttar
 • skriva bokstav med plus-plus
 • skriva bokstäver med stora eller små multikuber
 • skriva bokstäver eller mönster med hammare, spik och former
 • Skriva bokstäver  med gummiband och geobärde

Så klart kan man forma och använda motorikuppgifterna till andra former än bokstäverna men vill uppmuntra till att ha en tanke och ett mål med övningarna så jag tyckte att bokstäverna var aktuella, just nu iaf.

Tanken är att eleverna en och en eller i par hämtar en av lådorna och tränar på uppgiften, sedan plockar de isär allt igen och lägger tillbaka i skåpet.

En reaktion på ”Motorikskåp!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.