Boktips, gratis att ladda ner: #gilla_lära_språk

Måste tipsa om den lättillgängliga och lättlästa #gilla_lära_språk. Länken här går till recensionen på pappasappar.se. Boken är gratis att ladda ner på Itunes.

En mycket inspirerande bok om den tidiga läs- och skrivutvecklingen, och även tala-lyssna-utvecklingen. Ska man som jag börja jobba med ASL så är detta en inspirerande bok att läsa. Att jobba med digitala verktyg i skolan i samband med läs- och skrivinlärning. Och genom att jobba med digitala verktyg kring bedömningen av tala kan vi nu ”fånga det talade språket”. ”Vi kan bedöma och dokumentera något som tidigare skulle bedömas i ögonblicket”.

I boken finns flera tips på olika appar som kan vara stöttande på olika sätt i klassrummet. Dels för att stötta elever som behöver stöttning, dels som stöd för bedömning men också tips på hur vi kan utmana i klassrummet. Anki Demred Klinga och Ida Söderman skriver i boken ”De digitala verktygen kan fungera som möjliggörare, men det är själva uppgiften som är motivationsskapande.” Klokt tycker jag. Att slänga fram en I-pad hjälper föga, pedagogiken bakom uppgifterna som är grejen.

Hela aligmentänket som de tar upp i boken gillar jag också, det är grunden till mina pedagogiska planeringar. ”Alignmentplanering innebär att det finns en samstämmighet mellan mål, undervisning och bedömning där de olika delarna samspelar och förstärker varandra.” Eleverna ska veta vart de ska, hur de ska ta sig dit.

Jag fastnade också för de motoriska träningstipsen. Något som jag ska anamma i mitt klassrum till hösten. Förberedelserna har redan börjat.

Vi ska träna på att knyta skor, knäppa knappar, pärla på piprensare, skruva på muttrar, sy i hålpapper, sortera knappar med tång/pincett, pussla, plus-plusa m.m. Har som sagt bara börjat samlandet… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.