Problemlösningstips och strategier.

Vill tipsa om två bra problemlösningspapper från Lektion.se.

Mycket bra uppgifter som var precis lagom svåra för mina elever och där vi hade användning av våra problemlösningsstrategier och kunskaper som vi samlat ihop på mattelektionerna.

IMG_2889.JPG

Jag har ändrat pekfingret från att förstå till att berätta. Jag brukar be eleverna om att berätta om problemet. De läser först men sen får de berätta, inte läsa igen! Det brukar ofta göra att de själva vet hur de ska göra sedan. PUNKT, STOPP, RITA! har vi också kört med. Det innebär att de ska stanna vid punkt och fundera och rita vad de vet så långt.

Visa-alternativen är grundade på vad som är ok enligt de nationella proven. Mina elever glömmer ofta mellanledet i talsorten för sig därav står det obs! där.

 

Den första lektionen använde jag Therese Swärdhs Problemlösning:

Problemlösning 1

Vi fick användning av att ”VISA” mha av att ”ställa upp”. Vi använda också alla 4 räknesätten på en utmanande nivå. Vi tränade också på att lösa problem i flera steg.

Den andra lektionen hämtade jag från Eva-Lotta Bylund Svensks Kluringar:

Problemlösning 2

Här fanns kluringar kring olika enheter, begrepp som dubbelt och hälften och bråk. Passade perfekt för mina elever där vi jobbat just kring detta nu.

Det vi haft som mål nu är att utgå från talen i uppgiften och alltid visa varifrån nya tal kommer. Det blir lätt att de skriver, för dem självklara svar, direkt och fortsätter räknandet utan att visa den första ”självklara” uträkningen.

Exempel på tidigare lektioner: (finns fler på bloggen)

Lektion: Omvandla enheter.

Lektion: Bråk – I drömmarnas värld.

För de elever som det här blir för svårt och utmanade för använder jag ett material som heter Rita- Räkna. (Man kan se ett kort skymta på första bilden med problemlösningsstrategin.) Enklare svenska men med matematiska begrepp. Ofta är det ”enstegs-problem”. Vi har också problemlösningsuppgifter i matteboken (favoritmatematik) som ger mer stöttning.

2 reaktioner på ”Problemlösningstips och strategier.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.