Problemlösning – I drömmarnas värld. Prova först!, Utmaningar.

Idag har vi jobbat med problemlösning i samband med vårt skrivprojekt I drömmarnas värld. I dag fantiserade vi kring att huvudpersonen skulle ha fest och bjuda kamrater på lite mat.

Det framkom från våra målböcker att flera elever kände sig osäkra på division, tabeller och bråk. Så idag hade vi en gemensam genomgång där vi repeterade och pratade om detta. Jag modellerade hur man kunde göra tabellen, hur jag skulle löst uppgiften och eftersom det är en problemlösning där lösningarna beror på eleverna själva så fantiserade de fritt men kunde ta hjälp av min struktur.

Problemlösning Multiplikation/Division.

Problemlösning Festen.

 

Många, om inte alla, antog idag utmaningarna och jag tänker att det är ett steg mot att det börjar gå lättare med problemlösningen. Utmaningarna idag handlade om att tänka om kring enheter, lösa problem i fler steg, förståelse för bråk. Utmaningarna finns med för att förtydliga progressionen för eleverna. Vart är det vi ska. Vad är nästa steg? Eleverna börjar komma på det roliga med att klura och lyckas! Jag hoppas iaf det. Flera moln var ifyllda till stor del också. (Elevernas självbedömning)

Det blir också snyggare och snyggare lösningar och eleverna visar nu tydligare hur de tänkt, till frökens stora glädje. Jag hjälper till här och där men det går åt rätt håll!

PROVA FÖRST! Återigen ville jag att eleverna skulle göra ett försök innan de bad om hjälp. Visste de inte hur de skulle göra så fick man läsa igen tillsammans med sin problemlösningskompis. Hjälpas åt! Göra ett försök och sedan kolla med mig om man gjort rätt. Förut har det varit lite svårt men idag gick var eleverna suveräna. De gjorde försök, räckte upp handen, berättade hur de hade tänkt. Det hjälpte för att föra tankarna vidare och lösa uppgiften om de inte redan löst det när jag kom.

Mitt andra spår av lektionen var att med de elever som är nyanlända så satt vi på mattan och delade klossar i olika högar. ”Vanliga divisionstal” bara med siffror alternativit enkla lästal med endast de siffror som skulle användas tydligt med i talet. Nyttig övning för att hitta siffrorna och att skriva svar med enhet för de eleverna. Lästalen hittade jag på lektion.se. Division, författare: Leila Zaker.

 

division lästal
Skärmklipp från lektion.se.

Elevex:

IMG_3270.JPG

IMG_3271.JPG

IMG_3272.JPG

 

 

En reaktion på ”Problemlösning – I drömmarnas värld. Prova först!, Utmaningar.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.