Problemlösning – I drömmarnas värld – Räknesätt

Projektet I drömmarnas värld fortsätter. Idag var det problemlösning igen. Det gällde att möblera sitt rum som man under förra problemlösningen gjorde en ritning över.

Skriva en handlalista. Räkna ut vad det kostar. Räcker mina sparade pengar? Hur länge måste jag spara för att ha råd med det jag vill? Vi jobbade med räknesätten och strategin att ställa upp. Vi använda också miniräknaren. Det blev också resonemang kring var man kan köpa billiga saker för att ha råd med mycket. Jag ville att de skulle visa hur de tänkt men det var lite klurigt så jag nöjde mig med att de skulle skriva på mattespråk, dvs fundera över vilket räknesätt de skulle använda.

Uppgift 3 blev ganska utmanande, alla hann heller inte med den. De skulle, förutom att räkna ut hur mycket pengar till de behövde, räkna ut hur många månader de behövde spara. Det krångliga var att det de visste var hur mycket de fick i veckan. Jag har nu skrivit på uppgift 3 att det är en utmaningsuppgift som inte alla behöver göra.

Jag pratade med eleverna innan idag att prova. Innan de bad om hjälp skulle de själva i sina par göra ett försök. Chansa! Sen kan man fråga om man tänkt rätt, men jag ville att de skulle tänka själva först.

Nästa gång kommer vi att jobba med att ta en uppgift i taget och läsa uppgiften igen. Några av paren började men när de trodde sig vara klara med uppgift 1 kollade de inte om de fått med allt utan fortsatte med det de trodde att de skulle göra vilket gjorde att det blev lite tokigt. Så lärdomar tills nästa gång: * Prova. * Läs uppgiften innan ni börjar jobba, läs uppgiften igen när ni tror att ni är klara. Skriv svar. Jobba vidare med nästa uppgift. En uppgift i taget.

Molnen är till för självbedömning. Hur gick det?

Problemlösning I drömmarnas värld Räknesätt

IMG_3225.JPG

IMG_3224.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.