Självbedömning av förmågorna inför utvecklingssamtalen.

Då var det snart dags för en ny termin. Spännande och roligt!

Jag har haft en skön och härlig ledighet men nu börjar tankarna rulla kring jobb igen. Jag har passat på att läsa Det professionella lärandets inneboende kraft av Helen Timperley och hunnit fundera lite kring hur jag ska göra för att använda kunskaperna från boken i mitt vardagliga arbete. Känner att det gav mig en hel del i mitt uppdrag som förstelärare men också som arbetslagsledare. Spår av boken finns i mitt tidigare inlägg om Analys av de pedagogiska planeringarna.

Nu vankas snart utvecklingssamtal. Jag har inte riktigt känt att jag fått till det här med att eleverna ska självbedöma sina färdigheter kring förmågorna. Jag har inte fått det tillräckligt tydligt och tror att det beror på att jag inte förrän nu gjort mitt ”eget material”. Därför har jag nu suttit och klurat på hur jag ska göra det tydligare för eleverna. Jag tänker att jag måste använda mig av de bilder och formuleringar som jag verkligen använder i klassrummet. Det har varit en nackdel när jag lånat in andras material. Vad tänker jag är förmågan? Hur bedömer jag kring förmågan? Vad har jag skrivit i matriserna som blir progressionen kring förmågan?

självbedömning The big five

Igen är det inte viktigt att eleverna bedömer sig ”rätt” utan bara att de tänker till kring förmågorna och vet att de är en del i bedömningen. Något vi jobbar för att utveckla i skolan precis som vi jobbar mot målen.

Vill ni kika på dokumentet och använda det eller delar av det så var så goda. Det finns på länken här.

Tanken är, som vanligt kring mina moln, att eleverna målar molnen olika mycket beroende på hur de själva anser att de presterar kring förmågan.

I år provar vi det här sättet och känslan inför är i alla fall bra. Jag får återkomma med hur jag tyckte att det gick. Ska också fundera kring upplägget och dagordningen av utvecklingssamtalen när jag tänkt klart… 😉

Är man intresserad att kika på hur jag jobbar målmedvetet i klassrummet så kan man kika på min lilla film.

2 reaktioner på ”Självbedömning av förmågorna inför utvecklingssamtalen.”

 1. Ni har väldigt intressant och inspärrande underlag till utvecklingssamtal.
  Jag tackar er mycket för insläpp.

 2. Hej!
  Jag tyckte det som du har gjort verkar jättebra men jag kan inte öppna länkarna till någon av dem. Skulle du vilja skicka de till mig?
  Tack på förhand!
  Mvh
  Annika Söderqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.