Gissa gåtor! Vilka gillar du bäst? Stavning #Livet i bokstavslandet

I vår läsebok Nyckeln till skatten så läser vi den här veckan om gåtor. Gåtor som är så roligt måste ju vi också skriva när det passar så bra. Så klart inspirerades vi och läste gåtor för varandra innan vi började skriva.

IMG_2955.JPG

IMG_2959.JPG

Jag passar på att koppla det till stavningsarbetet där vi brukar titta på ett avsnitt ur Livet i bokstavslandet inför en ny stavningsregel. I dag kopplade vi det till avsnittet om Gäster. J-ljud som stavas med G.

Vi tittade på programmet och skrev sedan tillsammans upp alla ord som stavades med G istället för J. Hur var det nu? Varför stavades det så? Hur var regeln? Jo, när det låter J framför en mjuk vokal så stavas det G. Stämmer det verkligen då. Vi kritiskt granskar våra ord mot regeln. Jo då, det verkar stämma utom när J-ljudet kom sist i ordet som t.ex. i arg och berg.

  

Eleverna skulle sedan, två och två, som vanligt lista ord för att sedan skriva dem i meningar. Tillsammans pratade vi om vilka ord som var viktigast att kunna av de vi ringat in. Förutom detta idag så var det en extra uppgift. De skulle skriva en rubrik med texten:

Gåtan som vi gillar bäst.

Så skulle de gå ut och välja en favoritgåtan ute bland alla våra gåtor och skriva av den.

IMG_2956.JPG

IMG_2957.JPG

Vi lade också till ordet gillar på vår lista av ”vanliga ord” som eleverna har på sina bänkar. Gillar används ofta nämligen. Nu ska dem snart sitta!

IMG_2953.JPG

Det blev en fin vägg ute i korridoren där skolkompisarna kan stanna och läsa gåtor för varandra och kika på svaret på baksidan. Där vi påminns om stavningen av J-ljudet framför mjuka vokaler.

IMG_2958.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.