Engelska som andra språk. Träna muntlig interaktion.

Vi i Hultsfred går en stor satsning med Nationellt centrum för andraspråk och lär hur vi på ett bättre sätt ska möta och tänka till kring undervisningen med våra elever som läser svenska som ett andra språk. Vi får många kloka tankar och bra idéer att ta med oss in i klassrummet.

Vi läser ju engelska som andra språk tänker jag! Kanske kan man använda idéerna även när man ska lära sig andra språk. Så tills imorgon har jag förberett en övning som vi har gjort i vår utbildningssatsning, fast vi ska göra den på engelska imorgon. Kanske ökar också förståelsen för hur svårt det är att lära sig ett nytt språk tänker jag.

Eleverna ska jobba i par. En har ett korsord framför sig och den andra orden. Personen med orden ska nu i tur och ordning förklara på engelska utan att säga själva ordet vad som  ska stå på de olika raderna. Sedan byter man. Den här gången är det veckodagarna de ska förklara för varandra. Det finns också ett utmaningskorsord om man är sugen på att göra det svårare. Där finns förutom veckodagarna även några kroppsdalsord som vi har jobbat med en tid. Korsorden är gjorda helt gratis på Puzzelmaker.

IMG_2938.JPG
Ska bli spännande att se hur det blir imorgon! Men ska man lära sig ett nytt språk måste utflödet vara större än inflödet och man måste träna muntlig interaktion, det har NC sagt. 😉

(Jag har också gjort ett på svenska till svenska så att mina allra nyanländaste kan träna på att förklara veckodagarna på svenska vid något tillfälle.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.