Läxa världen

Utifrån vår PP ”Att leva i världen” så har barnen i läxa nästa vecka att kunna placera ut världsdelarna och världshaven på en karta. Eleverna har tidigare gjort sina egna världskartor och placerat in viktiga platser för dem.

 

världskarta

Nu jobbar vi riktat för att nå kunskapskravet:

”Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder”

Så i fredags fick de träna sig på kartan med hjälp av en blank karta och lappar.

IMG_1199.JPG

Gissa först, sedan gick vi igenom tillsammans hur det ska vara och sedan fick de ”plugga”.  För hur gör man när man pluggar? Jo så här t.ex. Viktigt att ge eleverna redskap för hur vi vill att de ska göra när de tränar hemma. Det är inte alltid självklart att veta hur man ska göra.

Så här ser läxan ut som de har under veckan. De allra flesta kan det redan nu när de gick hem i fredags. Uppgiften är att pricka in världsdelarna och världshaven på rättställen och att plugga på det hemma. På fredag får de ett litet läxförhör.

 

IMG_1203.JPG

 

 

Om det nu skulle vara så att de inte är helt säkra fortfarande kan man träna i korridoren under veckan, eller för andra barn på skolan som kanske tycker det är roligt att testa sina kunskaper… 😉

IMG_1201.JPG

 

4 reaktioner på ”Läxa världen”

 1. Hej

  Ursäkta att jag inte svarat tidigare. Jag vet faktiskt inte. Den vi har är inte direkt uppdaterad utan vi har fått rita dit något extra streck för att världsdelarna ska stämma. Har aldrig använt den något mer än till just världskartan. Känns som det borde finnas fler världskartor som kopieringunderlag men kanske framför allt i mellanstadiet material. Konstigt att de verkar vara så svåra att få tag på. Det är många som har frågat nämligen. Hoppas att du hittar något som funkar. Annars hade jag nog kalkylerat av en världskarta mot ett fönster eller så.

  Med vänlig hälsning

  Malin C

 2. Hej
  Tack för en väldigt bra blogg! Jag undrar om det är en bra investering att köpa lärar-boken? Tänkte köpa för egna pengar men den är dyr. Tänker på koppling till Lgr 11 osv.

  Med vänlig hälsning Isabella

 3. Världskartan är kopierad från lärarboken till Boken om världen från Liber. Hoppas att du har den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.