Matte-rutor för problemlösning.

Som vanligt har jag nu gjort om lite för att bättre passa min undervisning…

Vi läser mattelyft här på skolan och har för en tid sedan fått ögonen på tankekartan i det materialet.

tankekartan mattelyft

Jag har jobbat på ett liknande sätt tidigare fast mer som ett papper indelat på längden som struktur för att få med allt som är tänkt i problemlösningen. Tanken med det var för att i framtiden ha samma struktur som vi lärare vill att de ska skriva högre upp i åldrarna.

Nu har jag i alla fall gått i från detta och gjort men egen variant på mattelyftets idé.

IMG_1118.JPG

 

 

 

 

Den är gjord för hand som syns, kanske utvecklas så småningom, men ville prova den först. Tillskillnad från mattelyftet så har jag plockisar och rita i samma ruta för jag tyckte att eleverna blev lite förvirrade av att de inte direkt hade något att rita i plockisrutan tidigare och så ville jag göra plats för att skriva ett svar och bedöma rimlighet. Svar vill jag ha med för att eleverna i framtiden har nytta av att hålla reda på vilka enheter de räknar i. Rimlighet är för att tänka en gång till innan de lämnar in, eller tycker att de är klara. Kan det verkligen stämma??…

Jag är urnöjd med lektionen och med min matteruta! Precis som jag ville ha den… 😉

IMG_1110.JPG

Vi jobbade också för att nå mål i problemlösning och att jobba med förmågor som ni ser på papperslapparna på bilden. De är framplockade från vår PP-vägg i problemlösning.

 

Lite elevexempel:

IMG_1113.JPG

IMG_1111.JPG

IMG_1112.JPG

2 reaktioner på ”Matte-rutor för problemlösning.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.