Från 4-rutan till 8-rutan

Nu jobbar vi vidare från 4-rutan till att utöka berättelseskrivandet så att sagorna blir mer beskrivande. Då använder vi oss av 8-rutor istället.

Vi introducerade 8-rutan genom att läsa bilderboken ”Över bäcken”. När vi läst boken fyllde vi tillsammans i en 8-ruta och funderade hur författaren kan ha funderat kring planeringen för sin bok. I boken finns ett tydligt mål, nämligen att de ska ta sig över bäcken. I 8-rutan blir det en tydlig del att huvudpersonen ska ha något slags mål, något som han eller hon vill eller drömmer om.

Pappret i mitten har jag färgat med färgerna som eleverna känner igen från 4-rutan. Det gröna står för inledningen, rött för problem, gult för lösningen och blått för slutet. Jag har färgat för att förtydliga att inledningen nu ska vara längre, mer beskrivande och som sagt ett uttalat mål.

Eleverna skriver sedan på det vita pappret.

IMG_0862.JPG

När vi läst och fyllt i 8-rutan tillsammans skulle eleverna planera en egen saga mha en 8-ruta. Den här gången fyllde eleverna i stödord för att sedan utveckla sin text när de skrev på datorn. Här ser ni ett exempel:

IMG_0893.JPG

IMG_0864-0.JPG

 

Nästa steg blir nu att jag ska visa en modelltext som jag själv har skrivit utefter lite bilder, mha en bok eller serietidning. Jag har hittat på en liten berättelse utifrån en handlingsidé som jag stulit och kortat ner från en serietidning. Jag vill att eleverna gör detsamma. Man får stjäla idéer!! 😉

IMG_0967.JPG

 

Bamse och sjöodjuret.
 
Bamse är världens snällaste och starkaste björn men stark blir han bara när han ätit av farmors dunderhonung.
Det är en jättefin sommardag. Solen skiner och det är varmt och skönt.
Just idag är Bamse och hans vän Lille skutt på väg till stranden. Han har packat sin bil och han och Lille Skutt ska sola och bada.
På väg till stranden pratar de om så skönt det ska bli att få hoppa i vattnet och svalka sig för de är väldigt varma och svettiga där de sitter i bilen. Men det är något konstigt. Det finns inga andra på stranden. Stranden är helt tom och det är ju väldigt konstigt när det är så väldigt fint väder. Så här soliga, varma dagar brukar stranden vara full av badsugna vänner.
– Hm. Konstigt, säger Bamse och kliar sig i huvudet.
Lille Skutt håller på att plocka ur bilen. Just när han sätter ryggsäcken på ryggen och börjar gå mot stranden tittar han ut över det glittrande vattnet och tänker hur skönt det ska bli med ett dopp får han se något som ser ut som en svans, en grön och taggig svans, som sticker upp lite över vatten ytan.
– IIIIIIHHHHHhhh! BAMSE!!!, ropar Lille Skutt.
Bamse får också se det som Lilleskutt ser.
– Nu förstår jag varför det inte är några fler på stranden, säger Bamse.
Lille skutt som nu har satt sig i bilen, stängt och låst dörrarna tittar bara på Bamse.
Bamse börjar gå ner mot vattnet. Jag måste se vad det är för en filur det där, tänker han. Väl nere vid vattnet så tar Bamse på sig cyklopet som han hade med sig i sin ryggsäck och kikar ner i vattnet. När han då tittar mot den otäcka svansen ser han en välkänd figur. För där i vattnet med cyklop och snorkel simmar en svart figur med en stor grön och taggig plastsvans fastsatt på baken.
Bamse simmar ut till svansen och tar tag i den och drar upp figuren på stranden.
– Vargen! Säger Lilleskutt och stiger ut ur bilen.
– Vad håller du på med Vargen? frågar Bamse.
– Förlåt, säger Vargen. När jag kom till stranden fick jag ingen plats och ingen ville leka med mig så jag tänkte att då ska jag ha stranden för mig själv. Därför skrämde jag iväg de andra. Då kan jag simma och sola som jag vill.
– Du måste vara snäll Vargen, säger Bamse. Då vill alla leka med dig. Det är det som är hemligheten med att ha kompisar. Man måste vara omtänksam och snäll så att de andra vill leka med dig. Det är roligare att vara flera att leka också istället för som nu, snorkla själv. Det kan väl inte ha varit så roligt, eller?
– Nej, faktiskt inte, erkänner Vargen. Jag ska bättra mig.
Lilla Skutt som är så väldigt snabb sprang iväg och samlade in lite kompisar och tillsammans med Vargen solade de och badade resten av dagen på stranden.

 

Ser framemot spännande kapitel i vår gemensamma Bamsebok på äventyr… 🙂

 

Se mer om hela mitt arbete kring 4-rutan:

 

 

 

6 reaktioner på ”Från 4-rutan till 8-rutan”

  1. Hejsan!
    Intressant Jag skulle vilja ta del av fyra rutan och framförallt stödord till rubrikerna i fyra rutan

    Hälsningar Lena

  2. Hej!
    Så bra modeller du visar. Jag använder mig av 4-rutan med mina elever 8-rutan skulle jag vilja ta del av om jag får. Blev också intresserad av mallarna till bokrecensioner. Är det något du delar med dig?

    Elise

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.