PP-vägg påbörjad om läsförståelse. Elevinflytande väntar…

Då har vi dragit igång den pedagogiska planeringen kring läsförståelse och läsfixarna.

Vi startar med att prata om varför man ska kunna ”läsförståelse”. Varför är det bra att förstå vad man läser?

Vi pratar om vad det verkligen står i LGR11. Kunskapskraven kring ämnet. Jag har sedan förtydligat dessa krångliga ord till för eleverna mer begripliga mål (de gula målen).

Nu är det dags för eleverna att vara med och bestämma! Vi ska prata om hur de vill jobba kring dessa mål. Vad kan vi hitta på för roliga sätt att uppnå målen? När det är klart ska vi fundera vidare kring hur de tänker sig att visa sin kunskaper för mig. Detta kommer också, så klart, upp på väggen!

Sen gäller det att använda PP:n i starten och i slutet på varje lässtrategi-lektion. I början av lektionen plockar man fram det/de mål som vi tränar just då. T.ex. Idag jobbar vi lite extra med målet att kunna sammanfatta en text, det har ni varit med och bestämt att vi ska göra genom att….. I slutet av lektionen sätter vi tillbaka målet/målen vi jobbat med och funderar kring om vi kommit lite närmare att nå målen/målet.

När vi jobbat en tid kring målen är det dags för självbedömning antingen i matrisen på infomentor eller i vår Målbok.

 

PP-vägg

Temabild

Inledning

Kunskapskrav

 

 Konkretiserade mål

 

 

målbok läsförståelse

 

Kanske kan man använda den här som bedömning i slutändan i samband med infomentor-matrisen kanske.

IMG_0762.JPG

Men så här blev min matris:

matris läsförståelse

 

 

7 reaktioner på ”PP-vägg påbörjad om läsförståelse. Elevinflytande väntar…”

  1. Hej. Blev intresserad av din matris men jag får inte upp den så jag själv kan spara och skriva ut den. Skulle du vilja maila den till mig?

  2. Hej Inger. Roligt att du gillar det. Om du klickar på matrisen kommer den upp i ett nytt fönster och syns tydligare, hoppas jag. Funkar det inte så hör av dig igen så mailar jag gärna. Mvh Malin.

  3. Hej
    Tack för bra och tydliga mål till eleverna. Tyvärr syns din matris dåligt, skulle vilja kopiera den ifall det är ok. Kan du skicka den till mig?

    Mvh inger, lärare i visby

  4. Pingback: Tips | Pearltrees

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.