Slutuppgift

Nu har ni fått träna på att skriva ett blogginlägg, men nu är det dags att sätta igång på riktigt.

 

Välj ett av de nedanstående casen (fallen). Nu ska du vara hälsocoach åt den klient du valt. Du ska nu skriva om det mötet. Hur ska du hjälpa hen? Hur peppar och stöttar du?  Du ska alltså skriva om vilken kost och vilken fysisk aktivitet som passar din klient. Börja med att presentera personen för dina läsare. Vem är hen? Det är viktigt att du fokuserar på en helhetsbild. Ta hjälp av det som du fått lära dig i NO:n, idrott och hälsan och hem- och konsumentkunskapen. Du har också filmen ”Min lilla syster” och Cecilia Stålhandskes föreläsning som extra stöd för att kunna hjälpa din klient på bästa sätt.

 

Tänk också på att det kan finnas flera personer med liknande problem och du vill ni hjälpa dem också!

Källor du kan använda:

 

 

De här punkterna ska du få med i ditt inlägg:

 • presentation av problematiken och personen 
 • tallriksmodellen och kostcirkeln 
 • förklara vikten av att äta frukt, grönsaker och frukost varje dag 
 • ge exempel till personen på lämplig frukost, lunch, middag och mellanmål under en dag. 
 • hur bör personens fysiska aktivitet se ut?
 • I vilka livsmedel näringsämnena finns i
 • Vilken funktion näringsämnena har i kroppen (mat och näring – digilär)
 • Hur påverkas individen av sin kost (hälsa/välmående)?

 

Case

 1. Linas arbete är tävlingssimmare. Vad behöver hon tänka på i sin kosthållning, träning och återhämtning för att hålla balans mellan sitt kostintag och kroppens behov?
 2. Kim har funderingar på att bli vegetarian. Ge henne tips om hur hon kan variera sin kost. Vad behöver Kim tänka på i sin kosthållning för att inte drabbas av bristsjukdomar? Samt hur ska Kims kosthållning se ut i förhållande till  träningen i sin helhet för att må bra? 
 3. Love har problem med sin vikt. Han har svårt att gå upp i vikt och känner själv att han är för smal. Hur tycker du att Love bör äta och träna för att må bra? 
 4. Ahmed tränar fotboll flera gånger i veckan och spelar match en gång per vecka. På den senaste matchen bröt han benet och kan därför inte delta i ordinarie träning och matcher under 3 månader. Du bestämmer hur hans rehabträning ser ut och hur han ska anpassa sin kosthållning inom återhämtningsperioden.
 5. Katja har haft anorexia och är nu på väg tillbaka till sitt liv där allt inte kretsar kring mat och träning. Vad ska hon tänka på för att må så bra som möjligt? Både i kropp och själ. Behöver hon hjälp och i så fall vilken skulle du rekommendera?

OBS: Skriv ett utkast först och kontrollera sedan om du fått med alla punkter, samt det som krävs för att det ska vara en blogg. Har du en blogg får du gärna publicera inlägget där, annars ska den redovisas på det sätt som din lärare i svenska bestämt.

P.S (Post Scriptum lat) har du svårt för att skriva, gör en vlog alt en podcast inspelning. D.S (Deinde Scriptum  lat).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *