SETTlagg

Dags att kavla upp ärmarna på tröjan och få igång den här bloggen och vad kan inte vara en bättre start än en liten sammanfattning från SETT-mässan som gick av stapeln 26-28 april i Kista.  Det blev inte många fotografier eftersom det inte går att ta foto direkt i OneNote, vilket jag var snabb med att påpeka för Microsoft när de ändå hade en monter på plats. Diskuterade andra saker med dem så klart. Albäcksskolan var givetvis representerade i Microsofts monter.

Dag 1 26/4

Första föreläsningen handlade om hur man kunde använda sig av serier i undervisningen och hur man med hjälp av serier kunde få elever att sammanfatta romaner de läst.  Man behöver ju faktiskt inte skriva hela tiden. Serier är minst lika svåra/lätta att läsa som en skönlitterär text eftersom det krävs en viss teknik för att läsa serier. De tränar ju faktiskt upp förmågan att läsa mellan raderna eftersom man inte kan få med allt.  Serier kan göras både på papper och i läsplattor. Tanken slog mig att det går ju alldeles utmärkt att ta bilder med sin Surface och med hjälp av korten kan eleverna göra serier.

 

Andra föreläsningen hette Digitala arbetssätt och jag måste erkänna att jag lämnade den föreläsningen eftersom Albäcksskolan (kommer ligga) ligger i framkant när det gäller smidiga sätt att lämna in saker (läs OneNote). Den här föreläsningen var säkert bra för de som behövde hjälp med att komma igång med digitaliseringen.  Försökte stanna kvar för att se om det skulle komma några förslag, men eftersom jag blir lite otålig när jag känner att tiden inte utnyttjas på det sätt som gör mig bekväm gick jag och tittade på utställningen istället för att få inspiration.

 

Tredje och sista föreläsningen jag gick på hamnade i topp 3 av bästa föreläsningarna. Den hette “Om borren heter Proffs, så köp den inte”. Den handlade om hur man kunde arbeta med källkritik med eleverna. Tillsammans med eleverna hade läraren skapat internetsidor med fakta om olika saker som absolut inte stämde. De hade diskuterat hur man kunde skriva för att få saker att låta så sant som möjligt och hur man skulle tänka kring källor. Det hela började med att läraren ville att eleverna skulle skriva en faktatext. Men som han sa “Varför ska man skriva en faktatext om rådjur, när det redan finns faktatexter om rådjur”. Det hela slutade med att de hittade på landskap och kommuner om inte existerade. Detta sådde ett litet frö till framtida (inom en mycket snar framtid) projekt som sedan växte under hela mässan. Mer info om detta kommer. Iaf klicka vidare på Riktigt sant. Föreläsaren förespråkade långa projekt (frö nummer 2). Med hjälp av detta arbetssätt lärde eleverna sig att se skillnader i texter. När de var klara med sin faktatext fick de redovisa muntligt och det gjorde de genom att antingen redovisa sitt eget arbete, någon annans eller låtsas att man kom från den kommunen man hade hittat på. På Tala som TED kan ni se några elevexempel på muntlig redovisning i olika former.

Det var en kort sammanfattning av första dagen. Vid ett annat tillfälle kommer sammanfattning av dag 2 och 3.

 

 

Tjipp!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *