Nu har vi jobbat i vårt nya klassrum i nästan en termin efter att jag och min nuvarande klass som nu är en femma flyttat några gånger. Vi trivs riktigt bra, det är lugnt och tyst, skolbyggnaden ligger på en kulle, GRANKULLEN, mittemot stora skolan.
Här finns jag varje morgon för att hälsa eleverna välkomna och gå igenom dagens schema och vad vi ska träna på, vad vi ska jobba med och vad vi ska lära oss.
Vi har en ljudslinga, ljudanläggning med lärar- och elevmikrofoner vilket fungerar bra, eftersom eleverna vet att de pratar en i taget i micken och det innebär att det blir lättare att höra vad alla säger.
Elevmickarna är placerade vid ingången till klassrummet så eleverna kan ta med sig mickarna till sina platser, och sätta tillbaka dem vid lunch och vid dagens slut för laddning.
UTVÄRDERING TWO STARS AND A WISH
Vid utgången finns också olika exempel på utvärderingar och olika sätt att ge feedback på vad eleverna tycker att de lärt sig och hur undervisningen varit.
DAGENS FRÅGA CENTRUM I KLASSRUMMET
På morgonen går eleverna in i klassrummet och sätter sig på sina platser, och på tavlan står “Dagens fråga” att fundera över. Jag finns bakom runda bordet beredd att hälsa och gå igenom dagens schema och vad vi ska arbeta med på Smartboarden. Sedan är det dags att höra med eleverna vad de har för teori runt svaret på “Dagens fråga”, ibland drar jag namnpinnarna så alla får möjlighet att berätta om sina tankar om vilket svar det kan tänkas vara, ibland får de som vill svara. Naturligtvis berättar jag det “rätta” svaret genom att oftast läsa innantill ur en bok med frågor och svar, t.ex.
Ledord till GOTD
GOTD-väggen
En eller ett par gånger i vecka “grejar” vi, vilket betyder att vi kör GOTD – grej of the day. Nu gör vi så att eleverna skriver en ledtråd i Skoldagboken på måndagar, för att tillsammans med familjen därhemma fundera över vad det kan handla om till fredagen i samma vecka. Då avslöjas vad det handlar om, jag visar fakta på en powerpointpresentation och eleverna skriver i sin GOTD-bok, och de får en bild att klistra in. Bild sätts upp vid världskartan och en tråd dras till lämplig plats på jorden som kan kopplas till vad vi grejat om.
Det här som står på tavlan har vi grejat om.
Alcatraz, Regnbågsbergen, u-båtar och vulkaner har vi grejat om också.
Bredvid världskartan finns en hylla med faktaböcker och en låda med frågor eleverna gjort efter olika arbetsområden vi jobbat med. De frågorna använder vi till frågesport och till repetition då och då. Jordgloben är en självklarhet att ha tillgång till.
Ett bord att ha lite försöksmaterial behövs också.
På klassrumsdörren har vi i ord och bild några tanketavlor om vad värdegrundsfrågor handlar om t.ex. om kamratskap eller ansvar. Viktigt är att ofta tänka till och resonera om vad det innebär.
“You are Amazing” står det bl.a. på dörren innan eleverna går in, Jag tror inte att de läst så noga vad som står där eftersom dörren brukar stå öppen då eleverna kommer in på morgnarna och även efter rasterna, men min tanke var att då de eventuellt får stå utanför dörren och vänta så kan de passa på att läsa några visdomsord på engelska och på svenska. Kom på att en del av budskapen kan översättas till flera språk.
Några planscher som hjälper till hur vi kan tänka för att förhindra att det uppstår konflikter.
Vid “Svenskaväggen” finns sådant som har med svenskämnet att göra. Här finns böcker att låna, genreplanscherna m.m.
Här var det mörkt vid mitt skrivbord. Förutom mina böcker, pennor mm hänger på väggen Cirkelmodellen som är en arbetsmodell vi arbetar efter då vi skriver texter, och på tavlan finns planscher som talar om vilka olika förmågor vi tränar på, de s.k. “Big five”
Här har vi matematikdelen av klassrummet med en byrå som rymmer olika hjälpmedel och en massa mattetips. På väggen finns några planscher som beskriver de olika räknesättens olika termer och matematikens olika förmågor som eleverna tränar på och utvecklar varje mattelektion.
I det här skåpet finns böcker på engelska att läsa, ordböcker, arbetsmaterial att jobba med, spel och engelska “ormar”. I en av korgarna ligger en massa leksaker och prylar som man kan beskriva på engelska med så många ord man kan komma på.
En arbetsplats som är till för eleverna att sätta sig och jobba själv eller tillsammans med en klasskompis.
På ena väggen i detta hörn av klassrummet hänger planscher som hjälper oss att förstå hur viktigt det är att vi lär oss att kritiskt granska texter, bilder och kolla källan vi hämtar fakta från. På andra väggen hänger väggalmanackan så vi håller reda på vilken dag det är m.m.
3D-SKRIVARE
Vi har till vårt förfogande två grupprum intill klassrummet. Det ena är ett bildrum med en del bildmaterial, och det andra är ett lugnt, tyst mysigt arbetsrum för eleverna.

Att kombinera möjligheter till arbetsro, att kunna jobba enskilt och tillsammans med varandra, att det ska vara en inbjudande miljö att trivas i och en stimulerande miljö att lära sig i är det vi strävar efter. Målet är förstås att varje elev i klassen ska känna sig trygg och våga vara stolt över sig själv och känna sig betydelsefull.