Nya klassen och nya klassrummet

Nu har det gått några veckor på den nya höstterminen, och jag har en ny klass, en årskurs 4. Min nya klass består av 17 elever, 11 pojkar och 6 flickor och heter 4D. Jag gillar dem alla redan och jag är övertygad om att det kommer att bli en jättebra klass.

Den första skoldagen var spännande eftersom  det var mycket nytt, det var en ny klass, nya lokaler, nya böcker, nytt schema som ska följas och nya lärare.  Dessutom är det en del nya rutiner att lära sig. Det bästa med dagen var säkert att få träffa både gamla och nya kompisar, och glassen förstås! Glass delades ut efter välkomsttal av rektorerna och lite sång av alla skolans elever och lärare på skolgården. Därefter var det dags att få komma in i klassrummet, att leta reda på sin plats och få läsa sitt välkomstkort som jag lagt på deras bänkar.

Vi pratade om vilka förväntningar eleverna hade på mellanstadiet, vad de ville lära sig, vilka ämnen de kommer att ha, vad som är nytt, vilka lärare de kommer att ha, om schemat och hur vi ska jobba för att bli en bra klass. Ja, det fanns mycket att prata om.

En fråga som jag ställde till eleverna var:

-Vad har du lärt dig i sommar?

– Jag har ju inte gått i skolan i sommar, sa en av eleverna. Men då vi började prata om att man faktiskt lär sig hela tiden, då man är med kompisar, åker på utflykter, besöker en stad, på resvägen till sina släktingar, vid badstranden, på fisketuren och när man handlar. Ja, listan kan bli lång på vad man lär sig under ett sommarlov, spännande tankar.

De första veckorna jobbade vi i Lilla Li som är modulen vid gamla parkeringen och det kunde se ut så här under en av lektionerna.

Det blev sedan beslutat att vi skulle flytta till ett annat klassrum, så vi har nu flyttat upp till Stora Li till ett klassrum med ljudslinga, vilket vi behöver ha till en elev med hörselnedsättning. Vi har tillgång till mikrofoner som eleverna använder då de ska prata, och lärarmikrofoner. Allt detta är väldigt bra för alla eftersom det skapar en arbetsro och en lugn klassrumsmiljö. Vi tränar just nu på hur det fungerar med tekniken, packar upp saker ur flyttlådor, planerar klassrummet så det blir fint och bra att arbeta i och försöker få ordning på allt…..!

Så här långt har vi kommit, men det ska bli bättre.

Vi återkommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *