Väder och klimat och Karusellen

Vi har jobbat med ett stort och viktigt arbetsområde i biologin som handlar om väder och klimat. Det har vi gjort på olika sätt genom att läsa in fakta i vår lärobok som heter Koll på NO, resonerat om kunskaperna, svarat på frågor, gjort frågor som vi använt till frågesport, lyssnat och sett på flera bra och lärorika filmer genom AV-media för att lära oss mer.

För att repetera gjorde vi den s.k. KARUSELLEN som man kan variera på olika sätt. Den finns på  https://kooperativt.com  där man kan hitta många bra samarbetsmodeller.

Vi gjorde så här: Jag delade upp eleverna i fyra grupper, varje grupp fick en tuschpenna i olika färger så det blev en blå, en grön, en röd och en svart grupp. Jag hade lagt fram blädderblocks-papper på fyra ställen i klassrummet och vid varje ställe fanns dessa skyltar där det stod att de skulle skriva så mycket de kunde om VÄXTHUSEFFEKTEN, KLIMATZONER i EUROPA,  VINDAR och om VAD SOM PÅVERKAR KLIMATET.

Grupperna fick ca 10 minuter på sig att skriva vid varje station och  jag sa till då de skulle byta. Det resulterade i en hel del fakta, pappren fylldes (tyvärr hittade jag inte bilderna på detta) och allt lästes upp av grupperna. Det föll sig så att grupperna läste upp det skrivna från det pappret de senast skrev på. Så det innebar att det var lite svårt ibland att se vad det stod på grund av tidspressen. Men det funkade och alla fick lyssna på vad alla kommit ihåg så det blev en ordentlig repetition.

Som avslutning hade vi en utvärdering för att det var viktigt för mig att höra vad vi kan göra bättre till nästa gång, och om eleverna tyckte om att repetera i form av att samarbeta på det här sättet.

UTVÄRDERINGEN:

  • Man fick träna på att tänka snabbt.
  • Se vad man kommer ihåg.
  • Man blev pigg
  • Det var roligt.
  • Bra att jobba i grupp och att samarbeta.
  • Man fick kommunicera med varandra, hjälpa varandra.
  • Man lärde sig.
  • Kul då det blev lite tävling.
  • Det tog längre tid än att repetera mer vanligt, men roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *