Sexornas egen ”Värdegrundsdag”

Jag har i ett annat inlägg berättat om hur vi alla tillsammans startade upp Lindblomsskolans värdegrundsarbete, och det vi gjorde då var att resonera om skolans sociala mål och pyntade hela skolgården med färgglada vänskapsband som knöts fast på träden, bänkar och annat.

Sedan har de olika årskurserna och verksamheterna haft var sin egen värdegrundsdag med olika aktiviteter.

Eleverna i årskurs 6 på Lindblomskolan har tillsammans med sina lärare och utepedagoger genomfört sin s.k. VÄRDEGRUNDSDAG. Syftet med dagen var att uppmärksamma vår värdegrund som vi hela tiden jobbar mot, så att alla elever och all personal ska trivas och må bra tillsammans i skolan.

Alla 80 eleverna i sexan blev blandade i grupper och gick runt på olika stationer med olika aktiviteter.

Hur är vi mot varandra på sociala medier?

Innan grupperna gick ut på de olika stationerna började vi dagen med att samlas för att lyssna på Johan Klavins, vår IT-pedagog, som berättade om nätet på gott och ont. Han var tydlig med att vi ska lära oss hur det fungerar, vad som kan hända med vad vi skriver på nätet och med bilder som läggs ut. Om vi inte tänker oss för kan det lätt uppstå mobbning och trakasserier på nätet. Det var mycket lärorikt och tänkvärt!

Vänskapsband

Vår lärare i textilslöjd, Ann, hade hand om aktiviteten att skapa vänskapsband. Varenda elev och vuxen gjorde var sitt armband med fina pärlor som ska bäras då vi har avslutningen på vår värdegrundsvecka.

Vänskapshjärtan

Färgglada vänskapshjärtan tillverkades hos Uffe som är vår andra slöjdlärare, en fin symbol för vänskap.

Dilemman

På den här stationen tittade vi Hanna och jag Eva på en plansch om mobbning och om nätmobbning, och diskuterade om vad mobbning kan innebära och om vilka olika sätt vi tillsammans kan uppmärksamma detta och se lösningar. Ingen ska behöva vara mobbad

!

Sedan hade vi kort med olika dilemman eller påståenden som vi diskuterade. Det kunde handla om hur en riktig vän bör vara eller inte vara, vad man gör om man ser någon som blir retat m.m. Så bra diskussioner det blev och så förståndiga och kloka människor vi har i årskurs 6!

Filmer

Här tittade eleverna på två korta filmer som handlar om vänskap och mobbning, som sedan diskuterades. Det är mycket viktigt att prata i mindre grupper om detta, eftersom det då blir lättare för alla att delta i samtalen.

Sånger

Det finns flera låtar som handlar om gemenskap, kärlek och vänskap bl.a. We are the world som tränades för att kunna vara med och sjunga på skolgården då vi kommer att ha den gemensamma avslutningen av ”Värdegrundsarbetet”.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *