Teknikresan

Årskurs 6 åker på TEKNIKRESAN och nu var det vår tur att åka. Vi åkte buss till Målilla hembygdspark och blev välkomnade av Roland, Sven-Erik, Monika och två damer till. Klassen var uppdelad i tre grupper och en grupp började hos Roland vid smedjan, en grupp i motorhusen och en i vävstugan. Sedan roterade grupperna så alla fick prova allt. Alla elever fick varsin frukt. Efter allt detta var vi i Venhagsskolan och åt lunch, trevligt! Bussen tog oss sen vidare till Glamox Luxo Lighting AB i Gårdveda för ett studiebesök. Där fick vi lära oss mycket om armaturer och belysning.

Lite mer fakta om företaget Glamox Luxo Lighting AB:

De utvecklar, tillverkar och tillhandahåller belysningslösningar för offentliga och kommersiella inomhusmiljöer. De har 110 anställda och  ca.25 genom ett bemanningsföretag. Arbetstider är från 06.30 till 01.30 varje vardag och även helger. Deras omsättning är 250 miljoner kronor. De har vunnit ett fint designpris på en av deras armaturer. Företaget exporterar mycket främst till Norge.

Vad vi fick lära oss om energi:

Vi fick lära oss lite om glödlampans utveckling från energikrävande och med kort livslängd till dagens energisnåla och långlivade ledlampor. Den s.k. lågenergilampan som är ett litet lysrör som är böjt ska man inte köpa för den är miljöfarlig. Den bästa glödlampan är den som har mörka ränder nertill och med ett skyddande dimhölje upptill. De mörka ränderna och dimhöljet är till för att kyla ner ledlampan eftersom den annars blir för varm. Den är energisnål och lyser bra. Vi fick också lära oss om lysrörets utveckling från de avlånga lysrören till de små ledlysdioder man använder mest idag, eftersom de är mer enrgisnåla och har en längre livslängd.

Lampor med LED ger lika mycket ljus, och använder bara 15% av energin jämfört med med en vanlig glödlampa, den tål kyla, värme och skakningar.

LEDdioder är starka och behöver ett skydd, som det finns olika design på. Det finns också lampor med närvarosensorer, ljussensorer och dimmer. Det finns också olika färg på ljuset som kan ändras.  Blåvitt ljus gör oss pigga och gulvitt gör oss lugna. Det skulle vi ha i våra klassrum, tycker jag.

347 miljoner kronor/år slösar svenska skolor bort genom att ha gammal och energikrävande belysning i klassrummen!!!

25% av världens energi går åt till belysning.

Dagen efter Teknikresan utvärderade vi och det var mycket nöjda kommentarer från eleverna, och de tyckte de hade lärt sig en hel del teknik, och vi diskuterade om hur mycket teknik det finns överallt runt omkring oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *