Inför FN-dagen

FN-flagga[1]

Inför FN-dagen har vi förberett oss på olika sätt, dels genom att:

  • Vi tillsammans med de andra sexorna övat på sånger som åk. 6 ska sjunga då hela skolan samlas på FN-dagen den 24 oktober, bl.a. Sång till friheten.
  • Vi har gjort skyltar som vi ska ta med oss då vi samlas alla på FN-dagen.

img_0313

  • Vi har sett på filmer om FN för att lära oss mer om FN och vad FN gör. Vi har sett: Barnen och FN och FN&UNICEF-en översiktsfilm om FN och Barnkonventionen.
  • Vi har på www.nukunskap.se  löst en quiz om FN.
  • Vi har läst och diskuterat Barnkonventionens artiklar. Det finns 54 artiklar, så vi valde ut 20 av dem som vi fördjupade oss i. Det handlar om barns och ungas rättigheter.

img_0314

  • Vi klippte ut fredsduvor och eleverna fick var sin artikel som skrevs på duvan, vilka vi sedan hängde upp i klassrummet. Vi blir då påminda om hur viktigt det är med möjligheten att få gå i skolan, att få mat varje dag, att ha en bostad, att få känna sig trygg och att få förståelse för att vi ska vara rädda om varandra.

img_0307 img_0309 img_0310 img_0311img_0320

  • Vi har samtalat om hur olika barn har det i världen, om skillnader och också likheter. Viktigt är att försöka få förståelse för hur hemskt det måste vara att leva i krig, att tvingas till prostitution och att vara barnsoldat, att arbeta istället för att få gå i skolan, och att kanske leta efter mat och leva på en soptipp eller på gatan. Vår högläsningsbok som jag läser högt ur är ”Alex dogboy” av Monika Zaak, som handlar om en gatpojke i Honduras.

2477262-_uy475_ss475_

Viktigt är att samtala om vad som görs av t.ex. UNESCO som är en del av FN och som jobbar för att på olika sätt hjälpa barn i världen. Många länder behöver hjälp med pengar för att bygga skolor, förbättra sjukvård och se till att föräldralösa barn får mat och någonstans att bo m.m.

Viktigt är också att prata om vad vi kan göra för att hjälpa och ge lite glädje till barn som har det svårt. Vi kan t.ex. vara med och skänka julklappar till Aktion julklappen som jag delat ut information om.

aktion-julklappen-2016-lindblom

Den här bilden symboliserar att alla barn i världen är lika mycket värda och att alla barn har samma rättigheter. Så vi måste fortsätta att på många olika sätt jobba för att det ska kunna bli en verklighet!

enighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *