Studiebesöket på Bergs Timber

 

Bildresultat för konstruktionsvirke Bergs Timber

Klassen har varit på studiebesök på ett sågverk som ligger i Mörlunda, det heter Bergs Timber AB. Där arbetar ca.35 personer.

Bildresultat för konstruktionsvirke Bergs Timber

Varje dag kommer flera lastbilar med släp med timmer som sågas på sågverket.

I Mörlunda produceras klentimmer och det är främst konstruktionsvirke som exporteras till England, Skottland, Skandinavien och Asien. Virket säljs inom Sverige också. Produktionen är inriktad på längdsortering och man gör  kvalitetssorteringen  i deras moderna hyvleri. En stor del av de hyvlade trävarorna hållfasthetssorteras för att följa det europeiska regelverket för konstruktionsvirke.

Bildresultat för konstruktionsvirke Bergs Timber

Konstruktionsvirke används till bärande konstruktioner i olika slags byggnadsverk som hus, broar och byggnadsställningar.

Mörlundaanläggningen har moderna torkar och stora magasinsytor, vilket gör att det är möjligt för virkespaketen att stå under tak tills de hämtas av lastbilar och transporteras vidare till kunden. (dock inte på den här bilden)

Bildresultat för konstruktionsvirke Bergs Timber

På industriområdet finns även en biobränsleterminal anlagd.

VÅRT MÅL ÄR ATT MED SÅ LITE PÅVERKAN på miljön som möjligt använda och förädla den förnyelsebara råvara som skogen ger.

Källa:http://www.bergstimber.se/sv/miljo/hallbarhetsutveckling/

Åke Berg och visade oss runt på sågverket och berättade hur det fungerar, spännande att se. Här är några av bilderna från besöket, tyvärr råkade jag ta bort en del bilder….

dec15 015 dec15 014 dec15 013 dec15 012 dec15 011 dec15 010 dec15 009 dec15 008 dec15 007 dec15 006

Som avslutning fick vi fika, smörgås, festis och kaffe! Eleverna fick möjlighet att ställa frågor och det gjorde de, jättebra frågor! Jag kände mig stolt över klass 5D.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *