Våra naturtillgångar

I geografin har vi jobbat med att repetera och lära mer om vilka naturtillgångar vi har i Sverige och hur vi använder dem. Det handlar om vatten, berggrunden, jorden och skogen.

Här ser ni bilder från läroboken Koll på Sverige med lite spännande fakta. Vi har också sett en del filmer förstås och resonerat om vad vi lärt oss. Vi kommer att fortsätta lära mer om naturtillgångar, men då ger vi oss ut i Europa för att bl.a.  kunna jämföra med Sveriges natur.

augusti 15 023

Viktigt att lära sig mycket om vatten. Var finns vatten i naturen? Hur använder vi vattnet?  Hur kan vi göra för att vårda vattnet? Hur renar vi vattnet? Hur får vi dricksvatten till våra hem?

augusti 15 027

Fisket är en naturtillgång som gör att vi kan köpa fisk i affärerna, och nästan 1 miljon människor i Sverige gillar att fiska på sin fritid. Jag vet att några i klassen är intresserade av fiske.

augusti 15 025

Lite spännande fakta om berggrunden som också är en viktig naturtillgång i Sverige! Tänk så djup Kristinebergsgruvan är,  hela 1100m! Tänk om man hade en svensk guldtacka på 12,5 kg som är värd 1 500 000 kronor!

augusti 15 026

De övriga stora naturtillgångarna vi har är förstås skogen och den odlade marken.

Som avslutning och sammanfattning fick alla i klassen göra frågor utifrån faktatexten om naturtillgångar, klippa ut dem och skriva svaren på baksidan. Frågorna la vi i en frågekorg, delade upp klassen  två lag, en i varje lag drog en fråga för att svara på den. Var man osäker kunde man fråga laget. Det funkade bra, och det var otroligt jämnt mellan lagen!

Nu är det hög tid att resa ut i Europa!!!!

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *