Mattelyftet, sannolikhetslära

Vinner sten, sax eller påse? Hur stor är sannolikheten att det blir sax som vinner? Hur många gånger behöver vi köra? Handlar det om tur eller otur? Hur kan man räkna ut det här?

Ja, det blev många frågor då vi startade upp med att jobba med sannolikhetslära i matten. Bland de första övningarna vi gjorde var att spela sax, sten eller påse.

feb. 15 017 feb. 15 016 feb. 15 015 feb. 15 014 feb. 15 012 feb. 15 011 feb. 15 010

Efter det jobbade vi i vår mattebok som har många bra övningar i kapitlet om sannolikhetslära. Vår mattebok heter Formula.

Här är en övning som handlar om att förstå att ju fler försök man gör desto mer trovärdigt blir resultatet. Här gällde det att skaka flaskan och föra statistik över hur många gånger det blev en gul, röd eller vit kula som fastnade i flaskans kork, och sedan räkna ut frekvensen.

I-padbilder 013 I-padbilder 012 I-padbilder 011

Vi provade med olika antal av varje färg och med lika antal.  Sedan provade vi också med flaskor där vi inte kunde se färgerna och ej heller hur många kulor som fanns i flaskan. Det blev lite knepigare! Ja, det är faktiskt jättekul med sannolikhetsläran. Det är ju inte alltid rätt eller fel, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *