Publiceringshjulet sitter på väggen väl synligt för eleverna, här synliggörs helheten från planering av en text till publicering och utvärdering.
Att planera sin text får ta sin tid, att kanske ta reda på fakta om det man ska skriva om, vilka ska huvudpersonerna vara, vad ska hända och hur ska det sluta.
Sen gäller det att sätta igång att skriva ett första utkast på sin berättelse. Pennan flöder!
Efter att texten är skriven gäller det att kontrollera, och fundera över om texten hänger ihop. om syftet med texten stämmer, om läsaren förstår texten och om det behövs lägga till eller ta bort text. Allts att kritiskt granska sin egen text.
Därefter förbättrar man sin text, både gällande innehåll, textens struktur och språkliga drag, och även förbättring av stavning och användatet av skiljetecken.
Nästa steg är att låta en kamrat läsa texten för att få ett omdöme, och för att få möjlighet att diskutera och ytterligare förbättra sin text. Det kan också vara bra att sedan jämföra sin färdiga text med sin egen planering. Blev det som jag tänkt?
Texten ska publiceras, och då gäller det att fundera på hur den färdiga texten ska ha för layout (utseende) beroende på vem som ska läsa och vad syftet är med texten. Det kan vara bilder och illustrationer som passar och viktigt är också med källförteckning.
Till sist är det dags att utvärdera sitt arbete. Hur blev resultatet? Vad har jag utvecklat? Vad kan förbättras till nästa gång? Utvärdera gärna tillsammans med andra, kamrater, lärare m.fl. Bra är att använda olika former av matriser.
Olika steg för att utveckla den språkliga förmågan att skriva.
Viktigt är att texterna eleverna skriver har ett syfte, att veta vilken typ av text det är och att texten har en mottagare. Att få känna sig nöjd och att texten kan på olika sätt vara betydelsefull också för andra, ja då skriver man säkert med glädje igen! Därför jobbar vi mycket med genrepedagogiken och att kombinera det med det här s.k. Publiceringshjulet går utmärkt.