Sociala medier och undervisning

Åh fy vad jag har varit dålig på att uppdatera min blogg. Har inte riktigt fått till det på höstterminen. Har haft fullt upp med både det ena och det andra.

Men vad har fått mig att skriva nu tänker ni. Jag började skriva ett inlägg på Facebook. Skrev om för att jag tyckte det var för långt. Men kände ändå att jag ville ha med mina tankar.

Det har varit mycket fokus på sociala medier vad det gäller periscope. Jag är en “närvarande” förälder vad det gäller sociala medier. Skulle aldrig drömma om att “lämna” mina barn utan tillsyn på olika platser. Nu är det ju så klart olika från barn till barn hur mycket stöd och hjälp de behöver. Det skrivs mycket otäckt och intriger på ask, kik och flera andra.

Nu är det prat om på flera social medier och bloggar att vi ska ta till oss detta som pedagoger och stötta och veta vad våra elever håller på med. Inte förbjuda. Jag vet inte jag. Förbjuda kanske är fel ord men visst har vi lagar i landet som vägleder och visar vilken väg som är rätt. Så måste det vara hos våra barn och ungdomar också. Jag pratar alltid om att skolan är ett minisamhälle där vi ska lära oss att bli goda samhällsmedborgare som klarar av att samarbeta och ansvara för uppgifter på en arbetsplats. Jag skulle aldrig drömma om att filma min kollega för att få likes. Så går det inte till riktigt på en arbetsplats. Undra om det gör det om ca tio år? Jag tänker på när våra elever är på väg ut i arbetslivet. Tror inte det faktiskt. Detta måste våra elever också lära sig.

Jag vet inte riktigt heller hur jag ska få till detta i min undervisning. Jag vill hinna och göra allt men vad ska jag prioritera?  Jag har läst Sara Bruuns blogginlägg om periscope. Hon har skrivit en del. Det var mycket intressant. Hon arbetar dock med äldre barn. Jag är på mellanstadiet. Dessutom i B-form. De är på olika stadier i detta med sociala medier. Lika väl som eleverna/mina barn  måste förhålla sig till mitt minisamhälle så måste jag också göra det. Utvecklingen går framåt. Jag vill gärna hänga med men måste fundera lite till. Tips mottages tacksamt. Jag surfar runt för att hitta pedagogiska planeringar och funderingar för arbetet med sociala medier och mindre barn.

Ett utav mina egna barn går på en skola där mobiltelefoner samlas in när det är lektionstid. Allt för att det ska kunna fokuseras på rätt saker. Jag uppskattar det verkligen. De har andra verktyg för att klara undervisningen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *