Det var en gång…

Sitter i skuggan på min altan och njuter. Har rensat bland papper och material från kurser jag gått. Svårt att veta vad som skall slängas och sparas. Kursen i svenska som jag gick i Karlstad var mycket bra. Känner mig nöjd över mig själv att jag dels vågade att läsa lite längre bort. det gav mig mycket. Och att jag fullföljde. Det är kämpigt att plugga samtidigt som det ska arbetas.

Lärarna där var mycket entusiasmerande. De hade med genrepedagogik   som kurslitteratur och det visade sig vara bra. I en utav delkurserna skulle vi gestalta någon form av svårighet som vi stötte på i skolan. Vi fick välja hur vi ville göra detta. Jag valde att skriva en saga. Jag gillar att skriva. Denna saga hittade jag nu när jag rensade. Den kommer strax… Visst vill vi att sagor ska sluta lyckligt och alla elever som vi har i skolan skall få känna att deras skolsaga har ett lyckligt slut. Där i ligger debatten nu. Ganska många barn klarar inte målen av olika anledningar. Hur tror ni att det går för pojken i min saga?

Pojken som inte kunde läsa

Det var en gång en pojke som gick i en stor skola med många barn. I varje rum i den stora skolan bodde det ett troll.

En dag sade trollet att de skulle läsa i böcker. Pojken blev mycket rädd. Vad skulle han göra nu? Han kände i hela kroppen att det där med böcker var något lurt med och han litade inte på bokstäverna som hoppade omkring och bråkade med honom. Hur skulle han ta upp kampen mot trollet, böckerna och bokstäverna?

Han funderade och funderade. Han såg sig omkring och det verkade som om de andra barnen hade blivit förtrollade av böckerna. Ja, de rent av var som uppslukade av dem! Oj, tänkte pojken, detta måste jag alltså klara själv.

Pojken sneglade på dörren. Det var inte långt dit. Tänk om han skulle kunna ta sig ut på något sätt. Han klurade på om han kunde lura trollet som ruvade längst fram i klassrummet. Trollet hade den tjockaste boken framför sig så det kanske skulle gå.

Han bestämmer sig för att försöka. Han går fram till trollet och säger:

– Jag har läst ut min bok. kan jag gå och låna en ny?

Troolet tittar upp från sin bok och kikar över läsglasögon, blänger och svarar:

-HMM är det sant?

Pojken svarar då att självklart är det sant och trollet ger sin tillåtelse. Pojken går ut genom dörren och känner just då och just där att han faktiskt har överlistat trollet och de förtrollade bokstäverna och böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *