Grej of the day

Av en händelse så stötte jag på uttrycket grej of the day när jag läste svenska för de lägre åldrarna via Karlstad universitet. Jag blev intresserad och vetgirig. Det som vi fick lära oss där och det som jag sedan har läst mig till själv är mest för mellanstadieelever. Jag tyckte att det var så pass intressant så jag tänker att jag ska pröva på lågstadiet. Göra om det lite så att det passar till de mindre.

Grej of the day är små microlektioner som är mellan 10-20 minuter långa. De är fullspäckade med kul fakta och liten kuriosa på slutet. Det blandas hej vilt bland ämnen men i slutändan lär sig eleverna att se samband. Det är mycket lätt att få in arbete med the big five här. Eleverna analyserar. De tänker på vilken fakta tycker jag är viktig. De får tänka på vad som är fakta eller åsikt. De tar med sig gammal fakta in i ny kunskap. Rätt som det är kommer kopplingen automatiskt hos eleverna. Eleverna skall ges en ledtråd innan och läxan är att tala om vad grej of the day varit hemma.  Ämnet kan visas på en Power Point, liten kort film eller en text ur en bok till exempel.  Det är bra att repetera och återkomma ofta till ämnen som har berörts.

Micke Hermansson har hållt på med detta i flera år. Han menar att eleverna blir allmänbildade och utvecklar fantastiska förmågor i big 5. Han kommer gärna och föreläser om sina erfarenheter och entusiasmerar. Han påstår att han är billig…

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/mikrolektioner-en-hit-bland-eleverna

 

 

 

En reaktion på ”Grej of the day”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *