Vad är det för teknik?

Smart dörrlarmSmart strömpluggLarmknapp och den smarta Telia-dosanVi har ett rum med lite all möjlig teknik för att kunna testa och visa vad det är vi håller på med. Vi har haft några introduktioner för hemtjänstpersonal för att klämma och känna på sakerna. Rummet finns på Hultsfreds gymnasium för att även kunna utnyttjas i utbildningssyfte under hösten.

Den teknik vi har att testa från Telia är än så länge:

  • Rörelsesensor
  • Dörrlarm
  • Smart strömplugg
  • Larmtelefon

De olika sensorerna går att kombinera och använda på olika  smarta sätt:

Man kan bland annat använda ett dörrlarm och en rörelsesensor för att få till ett smart “Gått ut“-larm. Om dörren öppnas så går inte larmet med en gång utan först i kombination med att det faktiskt inte rör sig någon i lägenheten som man får larmet om att någon faktiskt har lämnat lägenheten.

Rörelsesensorn går att använda som ett passivitetslarm för att se om man har vaknat och gått upp som man ska, t.ex. om ingen har rört sig i sovrummet innan klocka 10.00 så går ett larm som gör att hemtjänsten antingen gör ett besök direkt eller ringer upp och kollar att allt är som det ska. Alla inställningar görs ju såklart utifrån ens egen personliga situation, när man vaknar och somnar och så vidare.

Man kan även använda denna teknik för att underlätta utan att generera larm. Strömpluggen går att koppla ihop med en eller flera rörelsesensorer för att automatiskt tända utvald lampa eller lampor när man går upp på natten som nattljus som leder vägen. Lamporna hålls tända så länge någon rör sig i de rum som rörelsesensorerna sitter i. T.ex sovrum, hall och badrum för att inte trilla när man behöver gå på toaletten mitt i natten.

Det finns även en smart larmtelefon som man kan ha på sig hela tiden. Den larmar hemtjänsten när man trycker på knappen som då direkt kan ringa upp ett nummer som går direkt till larmknappen så att man kan kolla vad som har hänt direkt via larmknappen.

Fler tekniska prylar kommer, så som tillsynskamera, vätskesensor och värmesensor för att ytterligare ge en tryggare vardag i sin hemmiljö.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *