En rolig rast!

Idag har vi skrivit text på datorerna. Gått från samtal till ord i en enkel tankekarta, till samtal till text.

Jag började med att skriva ordet roligt på tavlan och med hjälp av EPA diskuterade vi hur det känns i kroppen när man har roligt och hur man kan se på någon att den har roligt. Vi gick sedan vidare till att prata kring vad man kan göra på rasten. Alla elevernas tankar listade jag på tavlan. Efter detta berättade jag om dagens uppgift: att skriva om en rolig rast.

För att ge barnen stöttning och bekanta dem med en enkel form av tankekarta där vi kan gå fån ord till mening (Nått som jag brukar träna mycket i ettan och som du kan läsa mer om i ”Skriv i år 1”) visade jag dessa bubblor. I bubblorna finns hjälpande små frågor att svara på, gärna bara med enkla ord.

Jag började med att tänka högt och fylla i min tankekarta tillsammans med barnen. Sedan fick eleverna i par fylla i sina bubblor. Eftersom eleverna inte är vana vid arbetssättet eller att skriva texter villa jag att de skulle jobba i just par för att få stöd i varandra. Jag hade redan innan tänkt ut paren utifrån vilka som brukar leka tillsammans på rasten för att förenkla överenskommelseprocessen. Eleverna var väldigt entusiastiska och det gick lätt att fylla i tankekarta.

Nästa steg var jag beredd på skulle bli lite svårare då de inte är vana vid att gå från ord till mening. Jag började även detta steg med att modellera utifrån mina ord på min tankekarta. Jag visade hur jag tog ordet och satt in i en mening, hur meningen gjorde att den som inte varit med på rasten skulle förstå. Flera gånger gick jag från ord till mening. Muntligt. Sedan var det elevernas tur att göra detsamma. Det gick förvånansvärt enkelt.

Efter detta tog eleverna rast och när de kom tillbaka in var datorerna framplockade. Nu skulle vi ta arbetet till nästa nivå: få ner våra meningar på datorn. Nu var det meningar, stor bokstav och punkt som var utmaningen.

 

Eleverna kämpade på bra och fina texter skrev vi ut som illustrerades och lästes upp för klasskamraterna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *