Boksamtal!

Under april månad kommer alla årskurs tvåor i Hultsfreds kommun få besök av en författare. Detta är en årlig tradition i kommunen. I år är det Pernilla Gesén som kommer på besök.

Författaren brukar då berätta om sig själv och hur det är att jobba som författare och lite kring några av de böcker som de skrivit. Eleverna får tillfälle att ställa frågor.

Inför besöket läser vi nu några av Pernillas böcker. Vi har valt hennes serie om Alva.

Efter att ha läst första boken ”Alva rymmer” hade vi ett boksamtal a la Chambers. Vi listade upp det eleverna tyckte om i boken. Sedan gick vi vidare och skrev upp allt de inte hade tyckt om för att sedan skriva ner saker som de inte förstått eller som man inte fått riktigt svar på i boken. Slutligen sammanfattade vi genom att leta efter mönster i våra tankar kring boken. En del saker återkom på många ställen.

Många i klassen fastnade till exempel för ”Fabian” i boken, grannen i Alvas nya hem hos mamma. Därför gillade de inte att Alva inte alltid var så snäll mot Fabian eller att han höll tyst och inte berättade för föräldrarna att Alva rymt då de letade efter henne och var väldigt oroliga. Efter att boken tagit slut undrade de fortfarande om Alva och Fabian skulle blir vänner. Spännande med boksamtal! Eleverna har många härliga tankar och funderingar.

Vi hade ju nu även turen att 8 avsnitt om Alva finns att se på svtplay.se och efter att vi läst ut boken såg vi de tre första avsnitten som motsvarar den första boken  när Alva rymmer. Efter detta hade vi ett nytt samtal kring boken och filmen. Vilka likheter och skillnader kunde vi hitta?

Vi gjorde ett venndiagram för att strukturera upp vårt samtal.

Utifrån detta ska vi nu skriva ner frågor att ta med oss till vårt besök med författaren för att försöka förstå boken bättre!

Enkla och spännande samtal där vi tränar vår kommunikativa förmåga och analysförmågan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *