Vi sorterar ord!

Idag startade vi upp arbetet om våren! Sista årstiden i vårt arbete med att komma närmare målet att kunna beskriva årstidsväxlingar i naturen.

Arbetet med fast och flytande, blandningar och lösningar som vi precis avslutat har varit så himla positivt och bidragit till mycket bra samtal i klassen, så i arbetet med våren kommer jag försöka hålla kvar lite av arbetssättet.

Vi började med att sortera. Det har vi blivit experter på! Men den här gången var det inte olika saker vi skulle sortera, utan ord. Hur gör man då? Vi började med att fundera kring vilka olika egenskaper ord kan ha. De kan vara långa, korta, börja på en speciell bokstav eller sluta på en speciell bokstav. Så på det viset började vi sortera våra ord.

image

image

När vi kände oss nöja ville jag att man skulle läsa orden och se om man kunde hitta ord som hörde ihop då? Ganska snabbt fick grupperna ihop tre högar med ord som handlade om sommar, höst och vinter.

image

Vi skrev upp orden på tavlan och givetvis upptäckte någon att våren fattades. Vi skrev även upp vår på tavlan och började fundera över vilka ord vi trodde hade kunnat stå på lapparna om vår hade funnits med. Först fick man fundera två och två, sedan i helklass. Med hjälp av orden för de andra årstiderna kunde eleverna dra slutsatser om vilka ord som borde finnas med!

image

Bra lektion med bra samtal och många begrepp som tränades!

6 reaktioner på ”Vi sorterar ord!”

 1. Hej! Jag har helt enkelt använt mig av elevernas ord som de kommit på och använt sig av i våra samtal om årstiderna.

 2. Hej!
  Vilken inspirerande blogg du har. Jag ska arbeta med en åk1 till hösten och tänkte arbeta på samma sätt som du har gjort med årstider samla ord…
  Nu till min fråga kan/vill du dela med dig av de ord du tar använt?
  Mvh
  Åsa

 3. Hej!
  Vilken inspirerande blogg du har. Jag ska arbeta med en åk1 till hösten och tänkte arbeta på samma sätt som du går gjort med årstider samla ord…
  Nu till min fråga kan/vill du dela med dig av de ord du tar använt?
  Mvh
  Åsa

 4. Hejsan!
  Jag arbetar också i en etta och håller på med ett temaarbete om våren där jag väver in olika ämnen. Detta låter som ett jättespännande arbetssätt som jag ska prova. Finns det möjlighet att få orden du använt?
  MVH
  Anette Werme Svensson
  anette.svensson@edu.grums.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *