Lästräning!

Sista lektionen på onsdagar satsar vi nu på lästräning. Att få sitta och kämpa och ljuda sig fram till ord och meningar, förstå orden och koppla dem till bilder. Vi har delat upp klassen i två grupper, en större och en mindre. Detta för att hinna med ALLA elever och kunna möta dem på deras nivå, men också för att kunna utnyttja våra klassrum, ett stort med ett litet förråd till och ett lite mindre, på bästa sätt.

I  mitt klassrum är den lite större gruppen på 14 barn. Dessa barn delar jag in i fyra grupper och placerar ut dem att utföra fyra olika aktiviteter som jag anser tränar läsförmågan. Varje lektion ska gruppen hinna med två stationer.

image

På en station spelar man olika lässpel på mattan. Här kan man göra aktivspel där man läser, hittar rätt bild och lägger brickan på rätt plats i ramen. Ett självrättande jobb som eleverna tycker är jätteroligt. Finns sedan svårare läsning i form av Palin.

image

Man kan jobba med de röda askarna som vi kallar det. Där i finns laborativa läsövningar som hör samman med vår läsebok.

image

Eller så kan man göra ett läsbingo.

image

Vid en annan station jobbar man vid datorn med programmet Från ord till ord.

image

Enkla korsord som eleverna ska fylla i. Vet man inte vad bilden föreställer kan man klicka på den så säger datorn vad det är för nått. När man skriver ljudar datorn samman ordet och läser det sedan högt. Stämmer bra ihop med vårt arbete med ASL tycker jag och en bra övning att lära sig nya ord för elever med annat modersmål.

På den tredje stationen får eleverna titta på en Läs-med-saga på datorn. En röst läser sagan högt samtidigt som texten markeras på skärmen. När sagan är slut ska eleverna måla en bild och skriva några ord eller meningar som stämmer ihop med sagan. Det finns en del sådana här sagor på SLI, men även på youtube.

På den sista stationen jobbar eleverna tillsammans med mig. De får läsa ordremsor med mig för att träna på sammanljudning, men även koppla dem till bilder för att träna läsförståelsen.

image

De som kommit längre i sin träning får läsa meningar och även de koppla till bilder.

image

Medan jag läser med en elev tränar de andra med antingen läsa ord och ringa in de som passar med bilden….

image

eller läsa meningar och koppla till bilder.

image

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *