Samling på mattan

Vi samlas tre gånger varje dag på vår matta i klassrummet. Vi har placerat mattan längst ner i klassrummet för att få den lite avskilt. En skärmvägg skärmar av mot resten av rummet.

image

Efter att vi kommit i ordning i klassrummet på morgonen samlas vi första gången på mattan. Alla har sin bestämda plats på mattan. Vi börjar med att prata om vilken dag det var igår och om de då vet vilken dag det är idag. Vi går vidare och kollar på veckoschemat om dagen innebär något speciellt.

image

Vi går sedan vidare till almanackan. En elev får flytta den gröna plutten på almanackan och berätta vilken dag det är, vilket datum, månad och år. Vi säger sedan  hela ramsan tillsammans. Vi tittar på vädret utanför fönstret och väljer en väderbild som passar. Jag ställer in termometern på morgonens temperatur och eleven för läsa av. Ibland behöver man ta hjälp av resten av klassen. Temperaturen skrivs upp på tavlan.

image

Efter det förflyttar vi uppmärksamheten mot vad som kommer hända under dagen.

image

Vi går igenom hela dagen och berättar kort vad som kommer hända på varje lektion, vilken mat det är i matsalen och vilka rastvakter som kommer finnas ute på rasten. När vi sedan börjar jobba finns samma bilder framme på tavlan och vi återkopplar till bilderna flera gånger under dagen.

Nästa samling ca 15 min innan det är dags att gå att äta. Då läser alltid Maggan högt ur någon bok.

Sist på dagen samlas vi på mattan igen, ca 10 min innan dagen slutar. Då sammanfattar vi dagen tillsammans. Vi går igenom bilderna på schemat igen och repeterar vad vi gjorde och vad vi lärt oss. Innan vi säger hej då återgår vi till veckobilderna och tittar på vilken dag det är imorgon och om det händer något särskilt den dagen, såsom idrott, bibliotek eller läxa. När vi sagt hej då försöker vi hitta på en ”nu får alla som… gå”-lek som återknyter till det vi jobbar med just nu. Tex: Nu får alla gå som har ett V först i sitt namn, eller sist i sitt namn, eller någon som har 7 bokstäver i sitt namn, eller fler, eller färre… osv. Mycket uppskattat!

Vid mattan finns även min PP-vägg och ibland får vi glida ner till mattan mitt under ett arbetspass för att återkoppla eller starta upp ett arbete mot ett nytt mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *