Bokstaven A!

Första bokstaven ut blev i år alfabetets första bokstav. Då vi inte formar några bokstäver med penna än, behöver jag inte ta hänsyn till att första bokstaven ska vara lätt att forma.

Vi började veckan med tre ledtrådar!

image

Vilken bokstav började bilderna på. Ask var svårt att komma på, men rätt så snabbt knäckte vi nöten. Vi pratade om hur bokstaven Aa ser ut och hur den låter. Vi tittade var den befinner sig i alfabetet och försökte beskriva läget på så många olika sätt som möjligt: först i alfabetet, före B, över ettan, under apan, mellan gardinen och B.

IMG_1822[1]

Vi skrev sedan upp så många ord och namn vi kunde komma på som började på bokstaven A.

Med hjälp av dokumentkameran gjorde vi olika lite ljudanalysönvningar. I vilka ord kan vi se ett a? Kan någon läsa ordet? Låter det a i borste, eller snögubbe eller vas? Var i orden låter det a, i början, inuti ordet eller i slutet?

Vi sjöng Majas alfabetssång och såg Livet i bokstavslandet. Efter det formade vi bokstaven med lera.

image

Det var sedan dags att börja jobba lite självständigt. Vår egen lilla bokstavsbok på fyra sidor var först ut. Lite mer ljudanalys taget från Vår skola och en målarbild från skolplus.

image image image

På tisdagen skrev vi våra första ordlistor och klistrade in i vår abc-bok. Roligt att jobba vid datorn, men lite rörigt såhär första gången och jag glömde både cd-ord och att skriva deras namn under… Men men vi kommer väl in i det med så småningom.

image

På onsdagen skrev vi vår första text och den här gången blev det Vi-gillar-att-meningar. Planera, skriva på datorn, skriva ut, illustrera och klistra in. Den här gången hamnade texten i boken om mig. Vi hoppas att senare i veckan kunna redovisa och visa varandra vår text.

image

Vi påbörjade en text till på fredagen som handlar om ALLA i familjen, men den får vi göra färdigt nästa vecka.

På torsdagseftermiddagen när både orken och veckan börjar lida mot sitt slut gjorde vi lite mer praktiskt jobb med bokstaven A. Tre olika stationer där det gjordes Armband av garn, Arbetades uppåt med stavar och målades mandalabilder. Även detta lite rörigare än önskat, men så småningom ska nog både fröknar och elever komma in i rutinerna!

image image image image image

 

Finfina resultat blir det i alla fall!!!

2 reaktioner på ”Bokstaven A!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *