Återgivande genre!

I tisdags var vi på resande fot med klass ett. Vi var i Kalmar och gick på Länsmuseet. Idag tog vi tillfället i akt och skrev en återgivande text om detta.

Vi började med att titta på vår genrevägg och repetera de olika genre vi jobbat med.

image

Jag berättade att vi gemensamt skulle skriva en text om vår resa till Kalmar och frågade vilken genre det var vi skulle jobba med då. Vi enades rätt fort om att det var den återgivande genren. Vi tittade lite närmare på den planschen och pratade om textens olika delar.

image

Vi började med att skriva upp hjälpord på tavlan som besvarade frågorna när, var, vem, vad och varför? Detta skulle så småningom få bli orienteringen i texten. Vi spaltade sedan upp händelserna i kronologisk ordning. Sedan åkte datorn fram. Tillsammans formulerade vi meningar, rättade till stavfel och hjälptes åt att komma på olika sätt att börja en mening. En bra text växte fram som avslutades med en gruppkommentar om vad vi tyckte om resan.

image

När texten  var klar fick den växa samman med vårt arbete om vokaler. Vi repeterade vokalerna på tavlan och med den röda pennan i handen var det dags att ge sig ut på vokaljakt. Oj så många det blev!. Efteråt illustrerades texten och några hann även att lästräna på den! LTG och generpedagogik!

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *